Quantcast

Užuovėja nuo COVID-19 – po Brazilijos saule

Dėl grėsmingai augančio infekuotųjų skaičiaus ir dramatiškos mirčių statistikos daugelis Europos šalių ir JAV taiko griežtus viešojo gyvenimo ir kelionių apribojimus, amžinos šventės šalis Brazilija demonstratyviai atsiveria turistams. Vaizdai Rio baruose – tarsi iš priešpandeminio meto.

Pabėgę nuo žiemos

Rio de Žaneiro paplūdimio bare "180 Vidigal" – tarsi tokie tolimi 2019-ieji. Iš garsiakalbių griaudėja hiphopas, barmenas Tiagas ritmiškai plaka kaipirinją. Užeiga klesti: lankytojų čia gausu, šypsenų – taip pat. Kad vaizdas iš šių dienų išduoda vienintelė detalė: padavėjos dėvi kaukes.

Tarp svečių gausu ne tik vietinių, bet ir europiečių: linksminasi skandinavai, ispanai, vokiečiai. Šiame tolimajame amžinos saulės ir džiaugsmo krašte pastarieji nori praleisti žiemą, kuri Senajame žemyne dėl pandemijos šiemet bus keliskart labiau nei įprastai atšiauri. "Čia veikia klubai, atidaryti paplūdimiai ir restoranai. Gyvenimas tęsiasi", – sako Brazilijoje sutikti europiečiai.

28-erių Svenas iš Kelno žurnalistams nesako savo pavardės: nejauku dėl namuose likusių tėvynainių reakcijos. Rio de Žaneire vyras jau buvo ne kartą, žino geriausias miesto vietas ir tai jam padėjo apsispręsti vykti į Braziliją.

Baras "180 Vidigal" – viena geriausių pasilinksminimo vietų mieste: atsistojus šokių aikštelės pakraštyje, galima pamatyti toli mirgančius šviečiančius Kopakabanos ir Ipanemos paplūdimius. Jie – kaip ir gyvenimo džiaugsmu trykštantys Rio de Žaneiro barai bei klubai – idealus fonas savo gyvenimu socialiniuose tinkluose besidalijantiems europiečiams. Dalis baro "180 Vidigal" yra po atviru dangumi – papildomas penas saviapgaulei, esą būdamas čia esi apsaugotas nuo COVID-19.

Atsispyrė nuo dugno

Prieš kelias savaites tokios besilinksminančiųjų minios Brazilijoje buvo neįsivaizduojamos: šalis buvo vienas didžiausių pasaulinės pandemijos židinių. Dešinysis populistas prezidentas Jairas Bolsonaro koronoviruso infekciją vadino gripu, atleido du menką pavojų keliančio užkrato plitimo nesuvaldžiusius sveikatos ministrus ir nuomonės apie pandemiją nepakeitė net ir tada, kai koronavirusu užsikrėtė pats.

"Neketinu savo žmonių skurdinti vien tam, kad sulaukčiau žiniasklaidos aplodismentų", – priešindamasis visuotinio karantino idėjai pavasarį sakė J.Bolsonaro. Jo netrikdė nei blogiausiai su pandemija kovojančios šalies epitetas, nei lavonmaišių nusėtų gatvių nuotraukos užsienio televizijos stočių reportažuose.

Liepą, kai Brazilijoje fiksuotas didžiausias naujų infekcijų skaičius (60 tūkst. per vieną dieną), J.Bolsonaro aiškino: "Gyvenimas tęsiasi. Dauguma rūpinasi savo darbo vieta. Turime grįžti į darbus, priešingu atveju mūsų ekonomika patirs didelių sunkumų." Opozicijos požiūriu, 170 tūkst. mirusiųjų – tokio bravūriško prezidento požiūrio padariniai.

Šiandien situacija pasikeitė. Kaip teigiama Johnso Hopkinso universiteto statistikoje, Brazilija nebėra tarp dešimties didžiausią mirtingumą fiksuojančių planetos valstybių. Pvz., gruodžio 6 d. Brazilijoje užfiksuoti 26 363 atvejai. Palyginkime: pusantro karto daugiau gyventojų turinčiose JAV tądien buvo beveik septyniskart daugiau atvejų 173 457. Panašūs skirtumai ir vertinant atvejų bei gyventojų skaičiaus santykį, o San Paulo universiteto mokslininkai apskritai kalba apie įgytą visuotinį imunitetą.

Šilta ir pigu

Tikėtina, kad ši statistika yra vienas akstinų, kodėl Brazilija iš raupsuotųjų krašto ūmai virto traukos centru.

Šį džiaugsmą dar labiau didina ir ekonominės sąlygos: kritus Brazilijos valiutos vertei, Europos gyventojams kainos šioje šalyje itin patrauklios.

Šalyje atsigavo vidaus turizmas, Braziliją renkasi žmonės, kurių darbas leidžia dirbti bet kuriame pasaulio krašte ar kurie, pvz., kaip pramogų industrijos atstovai, laikinai neteko galimybės koncertuoti, tačiau turi pakankamai pinigų pragyvenimui. Jei gali rinktis, kam vasarą leisti niūrioje Europoje? Juo labiau kai nepriklausai teorinei rizikos grupei, negalvoji apie Brazilijos sveikatos apsaugos sistemos problemas ir apskritai gyveni šia diena. Statistika rodo apie tarp europiečių išaugusią Rio de Žaneire nuomojamo būsto paklausą.

Į Rio de Žaneirą žiemoti atvykęs muzikos prodiuseris, didžėjus, kino kompozitorius ir hiphopo grupės "Massive Töne" įkūrėjas Jeanas Christophas "Schowi" Ritteris nuo tautiečių žurnalistų neslėpė: jo renginių kalendorius ištuštėjo, tad priežasčių likti Vokietijoje nebeliko.

"Brazilijoje veikia kavinės ir restoranai. Čia galima judėti gana laisvai", – sako J.Ch.Ritteris. Žinoma, jie laikosi visų privalomų apribojimų, dirba iš naujųjų laikinųjų namų, tačiau džiaugiasi ir pietų pusrutulyje beprasidedančia vasara.

Šį džiaugsmą dar labiau didina ir ekonominės sąlygos: kritus Brazilijos valiutos vertei, Europos gyventojams kainos šioje šalyje itin patrauklios. Lyginant, pvz., su Stokholmu, Rio de Žaneire maisto produktų, paslaugų, nuomos kainos mažesnės 60-70 proc., su Ženeva skirtumas dar didesnis: nuomos kaina Brazilijos didmiestyje 80 proc. mažesnė nei viename brangiausių pasaulio miestų.

Brazilijos patrauklumo laipsnis didesnis nei grėsmingos žinios iš koronaviruso fronto, pasaulio mokslininkų maldavimai susilaikyti nuo socialinių kontaktų bei Europos užsienio reikalų ministerijų įspėjimai vengti nebūtinų kelionių.

Šansu iki naujos Braziliją pasiekiančios pandemijos bangos nusigriebti grietinėlę naudojasi ne tik europiečiai. Brazilijos valdžios institucijos kol kas labiau rūpinasi užsieniečių vilionėmis nei rizika, kad šalis patirs naują sveikatos apsaugos sistemos kolapsą. Atvykus į Braziliją iš užsienio, nereikia nei neigiamo COVID-19 tyrimo atsakymo, nei karantinuotis. Kontrastas ne tik su Europa, bet net ir su Indija: nors pastarajai užsieniečių (ir jų pinigų) srautai labai praverstų, šalis nesiryžta atverti sienų – laikinai net yra sustabdžiusi turistinių vizų išdavimą.

Ramybė prieš audrą?

Planai planais, tačiau jei jie paremti utopiniais, realybės neatitinkančiais lūkesčiais, šansų, kad išsipildys, veik neturi. Neseniai Brazilijos dienraštis "O Globo" pranešė apie pastebimai išaugusį infekcijų skaičių tarp 20–29 metų gyventojų. Panašu, klubuose, sambos mokyklose ir baruose mėgsta lankytis ne tik jauni asmenys, bet ir COVID-19, todėl šėlionės su vaizdu į Kopakabaną nėra tokios jau nekaltos.

Didieji išbandymai Brazilijos vis dar laukia. Nors tradiciniai Naujųjų metų fejerverkai, milijonus žmonių kasmet sutraukiantys į Kopakabaną, atšaukti, o garsusis karnavalas perkeltas į liepos mėnesį, sunku įsivaizduoti, kad brazilai atsisakytų vieno didžiausių gyvenimo džiaugsmų – naujamečių šėlionių ir karnavalo. Juolab kad ir dabar didžiosiose sambos mokyklose daugiau kalbama apie karnavalą nei apie pandemiją. Dėl šios priežasties Brazilijos viešajame diskurse vyrauja kiek kitokios nuotaikos nei pavasarį: kalbama apie būtinybę griežtinti apribojimus. Kol kas prezidentas J.Bolsonaro nenori nieko apie tai žinoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
ooooo! komentuotojai---labai EUROPIETISKI -civilizuoti ,,o ten tarp zmoniu "mishraines" CHAOSAS ;na,gal[[ tokiu budu]] jie ir yra laimingi??? Musu-europieciu laimes apibrezimas =daug kitoks[[[mums ne tik saules ,lambados ,karnavalo --iki pilnos laimes ] mes labai skirtingi

Brazilija rado sali,kaip gera pavyzdi

Brazilija rado sali,kaip gera pavyzdi portretas
Taigi,ten kriminalas didelis klesti,o kur seksas placiai vyksta ir taip kas ka nori tas ta daro.Tvarkos0%.

Anonimas

Anonimas portretas
Tie šunsnukiai ir platina virusą. Kai vieni tvarkingai laikosi įstatymų kiti gi šoka lambadą. Prie sienos tokius padlas...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių