Quantcast

Užsienio reikalų sekretorius: Britanija išlaikys savo svorį pasaulinėje arenoje

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija gali išlaikyti savo svorį pasaulinėje arenoje net po to, kai šalis paliks ES, trečiadienį sakė šalies užsienio reikalų sekretorius Jeremy'is Huntas.

Nors Didžioji Britanija nėra nei supervalstybė, nei imperija, valstybė vis dar išlaiko karinę galią, ekonominius pajėgumus ir diplomatinius ryšius, reikalingus užtikrinant reikšmingą vaidmenį pasaulyje, konferencijoje Singapūre tikino J. Huntas.

Didžiosios Britanijos parlamentas sausio 7 d. susirinks aptarti „Brexito“, o sausio 14 d., planuojama, balsuos dėl pritarimo premjerės Theresos May pasitraukimo sutarčiai.

Kalbėdamas apie šalies vaidmenį pasaulio politikoje ir ekonomikoje po „Brexito“, J. Huntas teigė, kad jo šalis išliks įtakinga žaidėja pasaulyje, net ir nepriklausydama ES, tačiau, perspėjo jis, „Brexitas“ be jokio susitarimo sukeltų „sumaištį, kuri užsilaikytų kurį laiką“.

„Nors Didžioji Britanija neturėtų pervertinti savo galios, šaliai nevertėtų nuvertinti savęs“, - svarstė sekretorius.

„Nesame nei supervalstybė, nei imperija, tačiau turime penktą pagal dydį ekonomiką pasaulyje, antrą pagal dydį karinį biudžetą NATO, trečią pagal dydį užjūrio paramos biudžetą, vieną iš dviejų didžiausių finansų centrų, itin efektyviai veikiančias žvalgybos tarnybas ir pasaulinio lygio diplomatų tinklą bei nuolatinę narystę Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje“, - savo šalį gyrė J. Huntas.

Jo teigimu, po „Brexito“ Didžioji Britanija galėtų pasimokyti iš Singapūro ekonominio modelio, ypač - mažytės valstybės ilgalaikių investicijų į švietimą, infrastruktūrą. Didžioji Britanija yra atvira deryboms dėl laisvosios prekybos sutarties su Pietryčių Azijos šalių asociacija (ASEAN) ir, patikino jis, šalis išsiųs derybininkus į ASEAN būstinę Džakartoje vėliau šiemet, kurie turės užtikrinti efektyvios diskusijos plėtojimą.

Pasak J. Hunto, Didžioji Britanija taip pat su malonumu prisijungtų prie Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) programos, 11 šalių laisvosios prekybos pakto, į kurį įeina šalys, kaip Australija, Japonija, Kanada ir Meksika. Japonijos premjeras Shinzo Abė anksčiau yra patikinęs, kad Didžioji Britanija, pasitraukusi iš ES, būtų priimta išskėstomis rankomis.

„Esame visiškai atviri abiem asociacijoms (ASEAN ir TPP), manau, tai galėtų būti didžiulė galimybė mums“, - sakė J. Huntas, vėliau vyksiantis vizito į Malaiziją.

Tuo tarpu Timas Huxley'is, Londone įsikūrusio Tarptautinio strateginių studijų instituto (IISS) Azijos tyrimų skyriaus vadovas, teigė, kad svarbiausias iššūkis, laukiantis „Brexito“ kamuojamos šalies, bus naujų prekybos ryšių užmezgimas, kuriuos užtikrinti, jo teigimu, reikia „kiek įmanoma greičiau“.

„Jei yra šalis, galinti pasitraukti iš ES ir ne tik išgyventi, bet ir suklestėti, manau, tai gali būti Didžioji Britanija“, - naujienų agentūrai AFP sakė T. Huxley'is.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių