Quantcast

Užsienio reikalų ministras: Danija pradės savo karių išvedimą iš Malio

Danija ketvirtadienį paskelbė, kad pradės neseniai dislokuotų maždaug 100 karių išvedimą iš Malio, sulaukusi atitinkamo Malio kariškių vyriausybės reikalavimo.

„Perversmą įvykdę generolai paskelbė viešą pareiškimą, kuriame pakartojo, kad Danija nėra pageidaujama Malyje. Žinoma, mums tai nepriimtina. Todėl mes taip pat nusprendėme... sugrąžinti savo pajėgas namo“, – per spaudos konferenciją po susitikimo parlamente sakė užsienio reikalų ministras Jeppe Kofodas (Jepė Kofodas).

„Esame ten Malio kvietimu. Perversmą įvykdę generolai, žaisdami nešvarų politinį žaidimą, atšaukė šį kvietimą. Deja, tai yra žaidimas, nes kaip matome, jie nenori greito sugrįžimo prie demokratijos“, – pridūrė J. Kofodas.

Karinė chunta, atėjusi į valdžią po perversmo 2020-ųjų rugpjūtį, pirmą kartą Danijos išvesti savo karius paprašė pirmadienį, nurodžiusi, kad jie buvo dislokuoti „be sutikimo“.

Kitą dieną J. Kofodas reporteriams sakė, kad danų pajėgos Malyje dislokuotos „aiškiu pagrindu“ ir kad jo vyriausybė siekia tai paaiškinti.

Malio kariškių vyriausybė trečiadienį pakartojo reikalavimą Danijai išvesti savo specialiąsias pajėgas ir atkreipė dėmesį į neseniai danų užsienio reikalų ministro išsakytus „nederamus“ komentarus.

Maždaug 90 danų karių anksčiau šį mėnesį atvyko į Malį, kad prisijungtų prie Europos specialiųjų pajėgų kontingento, palaikančio šalies kovos su džihadistais operacijas.

Danija ir anksčiau siuntė karių dalyvauti karinėse intervencijose Malyje. Danų kontingentas priklausė Jungtinių Tautų daugialypei integruotai stabilizavimo misijai Malyje (MINUSMA), taip pat dalyvavo prancūzų vadovautoje kovos su džihadistais operacijoje „Barchanas“ („Barkhane“).

Anksčiau šį mėnesį atvykę danų kariai prisijungė prie kovinės grupės „Takuba“ – prancūzų vadovaujamo 900 karių kontingento, įsteigto 2020 metų kovą. 

Šioje misijoje taip pat dalyvauja Nyderlandai, Estija, Švedija, Norvegija, Belgija, Čekija, Portugalija, Italija ir Vengrija.  

Nuo 2012 metų Malio šiaurinį dykumų regioną nuolat krėtė separatistų ir džihadistų sukilimai, nusinešę tūkstančių civilių ir kovotojų gyvybių, nepaistant šaliai teikiamos tarptautinės pagalbos. Vėliau konfliktas apėmė centrinį Malio regioną ir išplito į kaimyninius Burkina Fasą bei Nigerį.

Prancūzų užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) ketvirtadienį sakė, kad Malio chuntos sprendimas išvaryti danų karius yra „neatsakingas“, o ją pačią pavadino „nelegitimia“.

„Ši chunta yra neteisėta ir ji imasi neatsakingų veiksmų... Ji prisiima visą atsakomybę už Danijos pajėgų išvedimą ir dar labiau izoliuojasi nuo savo tarptautinių partnerių“, – žurnalistams Paryžiuje sakė J.-Y. Le Drianas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O uztai musu valdziazmogei suncia musu Lietuvos vargolius i ten kad ateitija is ten atsivestu ateiti juodu tarakonu su seimom gad Lietuvoi pagivintu gimstamumas nes Lietuvei jau vis labiau bega is geroves valstibes!!!

Nuomonė

Nuomonė portretas
Labai šaunu. Visi okupantai lauk is Afrikos. Negrai patys žino kaip jiems gyventi.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių