Quantcast

Užsienio karo laivams teks informuoti Rusiją dėl plaukimo Šiaurės jūrų keliu?

  • Teksto dydis:

Rusija pažadėjo užtikrinti Šiaurės jūrų kelio saugumą ir šalies vyriausybė jau parengė užsienio karo laivų plaukimo šia laivybos magistrale Arktyje taisykles, trečiadienį rašo laikraštis „Izvestija“, remdamasis redakcijos turimu dokumentu.

„Remiantis naujomis taisyklėmis, užsienio valstybė likus 45 paroms iki numatytos savo laivų plaukimo Šiaurės jūrų keliu pradžios turės atsiųsti apie tai pranešimą. Reikalaujama nurodyti karo laivų pavadinimą, tikslą, maršrutą ir plaukimo terminus, taip pat nurodyti pagrindinius parametrus – vandentalpą, ilgį, plotį, grimzlę ir energetinių įrenginių charakteristikas“, – rašo laikraštis.

Dokumente nurodoma, jog taip pat reikės nurodyti laivo kapitono karinį rangą ir pavardę.  

„Be to, atsiras reikalavimas priimti į laivą rusų locmanus. Pablogėjus situacijai dėl ledo, būtent Rusijos ledlaužiai turės užtikrinti užsienio laivams praplaukimą“, – rašo „Izvestija“.   

Anot laikraščio, laivai taip pat turės laikytis reikalavimų dėl jūros aplinkos apsaugos nuo taršos. Įvykus avarijai arba pablogėjus situacijai dėl ledo laivų kapitonai turės į artimiausią Rusijos jūrų uostą ar karinę jūrų bazę pasiųsti apie tai pranešimą.

„Izvestija“ primena, jog Jungtinės Valstijos ne kartą ragino Rusiją užtikrinti, kad Šiaurės jūrų kelias būtų transporto arterija, atvira visai tarptautinei bendrijai. Pastarąjį kartą apie tai praėjusiais metais oficialiai kalbėjo JAV Pakrančių apsaugos vadas admirolas Paulas Zukunftas (Polas Zakunftas).

Tačiau, pažymi laikraštis, JAV ginčija ne tik Rusijos, kaip priekrančio valstybės, teisę nustatyti laivybos taisykles šiaurės platumoje – nepripažįstama ir Kanados teisė kontroliuoti Arkties maršrutus.    

Anot laikraščio, JAV pretenzijų, susijusių su Šiaurės jūrų keliu, ištakos siekia Šaltąjį karą – dar 1964 metais Vašingtonas ir Maskva apsikeitė protesto notomis dėl Amerikos laivų bandymo negavus leidimo plaukti palei krantą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zanemunščikas

Zanemunščikas portretas
Reikia kad Rusija uždraustų viso pasaulio valstybių laivus plaukioti savarankiškai. Jei Rusija leis plaukiokite savo teritorijos vandenyse. nors dar klausimas, ar ta teritorija nėra teisėtai priklausiusi, ar dar priklausys Rusijai, nes tik rusai yra žmonės, visi kiti tik gyvuliai. Čia žinios iš oficialios Rusijos TV laidos su Rusijos Rados delutatais.

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
Infornacija bukiems ir bukesniems.Laivas,o ypač karinis,pagal plaukijimo jūrose taisykles,prieš įplaukdamas į šalies teritorinius vandenis(įprastai 12 jūrmylių) privalo informuoti šalies saugaus plaukiojimo tarnybą(kaip ir lėktuvai(saugaus skraidymo).Kariniams kitos šalies laivams nustatomi ir informavimo terminai.

manau

manau portretas
Jeigu tai tarptautiniu mastu pripažinti jos vidaus vandenys, - tai teks informuoti.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių