Quantcast

Ukrainos prokuroras: tyrimo dėl J. Bideno veiklos nebuvo

Ukrainos antikorupcijos prokuratūros vadovas penktadienį pareiškė, kad jo agentūra netyrė buvusio JAV viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) ar jo sūnaus veiklos, nors to prašė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Dėl D. Trumpo skambučio Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, kuriame jis prašė ištirti savo politinio varžovo J. Bideno ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio), dirbusio vienos Ukrainos dujų bendrovės valdyboje, veiklą, JAV Kongrese pradėtas oficialus apkaltos tyrimas.

Per liepos 25-ąją įvykusį telefoninį pokalbį JAV prezidentas tvirtino, kad Bidenai gavo neteisėtos naudos iš savo ryšių Ukrainoje, ir ragino V. Zelenskį ištirti jų bylą. Šis pokalbis dabar yra atsidūręs apkaltos tyrimo dėmesio centre.

Nazaras Cholodnickis, Specialiosios antikorupcijos prokuratūros vadovas, interviu radijui NV sakė, kad J. Bidenas ir jo sūnus nefigūravo jokiame tyrime.

H. Bidenas buvo Ukrainos dujų bendrovės „Burisma“ valdybos narys, o jo tėvas tuo metu vadovavo ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos diplomatiniam bendravimui su Kijevu. Nors laiko sutapimas kėlė kovotojų su korupcija susirūpinimą, nebuvo jokių įrodymų, kad buvęs viceprezidentas ar jo sūnus būtų padarę ką nors neteisėta.

N. Cholodnickis radijui NV sakė, kad anksčiau vykęs tyrimas dėl „Burismos“ 2017 metais buvo nutrauktas dėl įrodymų stygiaus, bet metais vėliau Kijevo teismas atšaukė šį sprendimą. Nepaisant teismo nutarties, tyrimas dar nėra atnaujintas.

Prokuroras pabrėžė, kad tame tyrime nebuvo minimas nei J. Bidenas, nei jo sūnus; buvo tiriamas galimas Ukrainos ekologijos ministerijos pareigūnų piktnaudžiavimas įgaliojimais.

Paklaustas, ar ukrainiečių prokurorai gali apklausti J. Bideną ar jo sūnų H. Bideną, N. Cholodnickis pabrėžė, kad tai padaryti būtų galima tik gavus informacijos, kad jie kažkaip nusižengė.

„Dabar nieko nėra, – kalbėjo jis. – Jei [tokios informacijos] atsirastų, būtų imtasi priemonių ją patikrinti.“

Trečiadienį Baltųjų rūmų paskelbta liepos 25-osios skambučio santrauka atskleidė, kad D. Trumpas prašė V. Zelenskio „pasižiūrėti“ į J. Bideno reikalus Ukrainoje.

Per tą pokalbį V. Zelenskis, regis, stengėsi įtikti D. Trumpui ir mažiausiai dukart sakė pašnekovui, kad jis yra „visiškai teisus“, bet anksčiau šią savaitę Ukrainos lyderis žurnalistams sakė, jog nesijautė spaudžiamas.

Jis taip pat nesureikšmino situacijos dėl J. Bideno ir H. Bideno veiklos Ukrainoje pavadindamas tai vienu iš „daugelio atvejų, apie kuriuos kalbuosi su kitų šalių lyderiais“.

Šis politinis skandalas tapo sudėtingu išbandymu V. Zelenskiui, jokios politinės patirties neturinčiam komikui, kuris didele persvara nugalėjo balandį vykusius Ukrainos prezidento rinkimus. Per savo kampaniją jis žadėjo išnaikinti šalyje giliai įsišaknijusią korupciją ir nutraukti jau penkerius metus Rytų Ukrainoje vykstantį karą su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais.

Paskelbus V. Zelenskio ir D. Trumpo pokalbio santrauką taip pat paaiškėjo, kad prezidentai kritiškai atsiliepė apie Vokietijos kanclerę Angelą Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną). Tai sulaukė Rusijos pareigūnų ir įstatymų leidėjų dėmesio.

„Laukiame tęsinio, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. – Tegu paskelbia NATO sąjungininkų pokalbių nuorašus. Taip pat būtų naudinga paskelbti uždarų CŽV, FTB ir Pentagono susitikimų protokolus. Paskelbkit viską!“

M. Zacharova taip pat šaipėsi iš Atstovų Rūmų pirmininkės demokratės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) sprendimo pradėti apkaltos tyrimą.

„Ar demokratų darbas daryti iš Jungtinių Valstijų pajuokų objektą? – klausė ji. – Būtent tai p. Pelosi ir padarė Kongresui, Baltiesiems rūmams ir kitoms valstybinėms institucijoms.“

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas, ar Maskva nerimauja, kad Baltieji rūmai gali paskelbti ir D. Trumpo pokalbių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu stenogramas, pareiškė: „Norėtume tikėtis, kad to mūsų santykiuose, kuriuose ir taip gausu problemų, neįvyks.“

Žurnalistams jis sakė, kad D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio stenogramos paviešinimas yra JAV vidaus reikalas, bet pridūrė, kad yra „gana neįprasta“ skelbti konfidencialų lyderių pokalbį.

„Remiantis įprasta tarptautine praktika, medžiaga, susijusi su valstybių vadovų pokalbiais, paprastai yra įslaptinta“, – sakė D. Peskovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių