Quantcast

Ukrainos premjeras paskelbė apie savo atsistatydinimą

  • Teksto dydis:

Ukrainos premjeras Volodymyras Hroismanas pirmadienį paskelbė, kad ketina atsistatydinti gegužės 22-ąją, po vyriausybės posėdžio.

„Nusprendžiau atsistatydinti po kito vyriausybės posėdžio trečiadienį“, – pareiškė ministras pirmininkas per spaudos konferenciją Kijeve.

„Prezidentas (Volodymyras) Zelenskis prisiėmė atsakomybę už visus ateities iššūkius paraginęs atsistatydinti vyriausybę“, – teigė V. Hroismanas.

V. Zelenskis „pasirinko kitą kelią“

V. Hroismanas taip pat priminė, kad per savo inauguracijos kalbą V. Zelenskis pareiškė, jog vyriausybė privalo grąžinti savo įgaliojimus.

Visgi Ukrainos įstatymai numato, kad tai būtina atlikti tik po parlamento rinkimų.

„Noriu pacituoti amerikiečių aktorių, tapusį klasišku Amerikos prezidentu: „Vyriausybė nesprendžia mūsų problemų – vyriausybė ir yra mūsų problema“, – kalbėjo naujuoju Ukrainos prezidentu anksčiau pirmadienį prisaikdintas V. Zelenskis.

„Nesuprantu mūsų vyriausybės, tik skėsčiojančios rankomis ir sakančios man, kad negalime nieko padaryti. Tai netiesa – galite paimti popieriaus, rašiklių ir užleisti savo vietas tiems, kas galvos apie ateinančias kartas, o ne apie ateinančius rinkimus“, – sakė jis.

„Manau, jūs visi suprantate, kad vyriausybė įgaliojimus grąžina naujai išrinktai Ukrainos Aukščiausiajai Radai, o ne naujai išrinktam prezidentui“, – pirmadienį pabrėžė V. Hroismanas.

Jis sakė neprivaląs trauktis iš savo posto, bet vis tiek nusprendęs taip pasielgti.

Ukrainos vyriausybės vadovu 41-erių V. Hroismanas dirbo nuo 2016-ųjų balandžio.

Ministras pirmininkas sakė siūlęs prezidentui ir parlamentui drauge „suformuoti naują darbotvarkę ir labai greitai pradėti priiminėti sprendimus, kurie sustiprins Ukrainą“, bet V. Zelenskis esą „pasirinko kitą kelią“.

V. Hroismanas gyrė savo vyriausybės darbą per pastaruosius trejus metus.

„Man ne gėda dėl to, ką mums pavyko padaryti, – sakė jis. – Šalis yra geros formos.“

„Į valdžią turi ateiti žmonės, tarnausiantys visuomenei“

V. Zelenskis per inauguracijos kalbą taip pat pareiškė paleidžiantis šalies parlamentą.

Naujasis prezidentas neturi daugumos paramos dabartiniame parlamente.

Sakydamas inauguracinę kalbą valstybės vadovas pareiškė paleidžiantis šalies parlamentą, kad galėtų inicijuoti pirmalaikius rinkimus, įprasta tvarka turėjusius vykti spalį.

Prieš savo prisaikdinimą V. Zelenskis jau buvo pagrasinęs pradėti itin sudėtingą parlamento paleidimo procedūrą ir paskelbti pirmalaikius rinkimus, tikėdamasis pasinaudoti savo dabartiniu populiarumu.

„Į valdžią turi ateiti žmonės, tarnausiantys visuomenei“, – pabrėžė jis.

Kritikai reiškė abejones, ar V. Zelenskis galėtų valdyti neturėdamas parlamento daugumos palaikymo. Netgi dėl jo inauguracijos datos prireikė kelių savaičių derybų, per kurias įširdęs V. Zelenskis ne kartą pavadino įstatymų leidėjus „smulkiais sukčiais“. 

Be to, naujasis lyderis pareiškė, kad jo pirmutinis uždavinys bus paliaubų paskelbimas, nuo 2014 metų Ukrainos rytuose tęsiantis konfliktui su Maskvos remiamais separatistais, jau nusinešusiam apie 13 tūkst. gyvybių.

„Ne mes pradėjom šį karą, bet mums reikia šį karą užbaigti. Ir esame pasiruošę dialogui. Tačiau esu įsitikinęs, kad pirmasis žingsnis pradėti šiam dialogui bus visų ukrainiečių belaisvių sugrąžinimas“, – sakė V. Zelenskis.

Separatistų vadovybė jau yra užsiminusi, kad galėtų derėtis su V. Zelenskiu.

Kalbėdamas apie Rusijos aneksuotą Krymo pusiasalį V. Zelenskis sakė, kad prarastų teritorijų susigrąžinimas bus kitas didelis iššūkis.

„Tiesą sakant, man ši formuluotė atrodo nelabai teisinga, nes negalima prarasti, kas teisiškai mums priklauso. Ir Krymas, ir Donbasas (Rytų Ukraina) yra dalis Ukrainos“, – pridūrė jis.

Pasak prezidento, su šiomis teritorijomis buvo prarasta ir žmonių, todėl dabar „privalome susigrąžinti jų sąmonę“.

„Sulaužyti sistemą“

Tamsų kostiumą ir kaklaraištį dėvėjęs V. Zelenskis pasielgė netradiciškai, pėsčiomis atėjęs į inauguracijos ceremoniją iš netoliese esančių savo namų. Jis sakė norįs, kad iškilmės būtų mažiau pompastiškos.

Savo neformalų stilių jis taip pat pabrėžė pliaukštelėdamas delnais su savo šalininkais, laukusiais prie Aukščiausiosios Rados, ir pasidaręs su jais asmenukių.

Kol kas neaišku, kokią politiką V. Zelenskis imsis vykdyti po prezidento rinkimų kampanijos, per kurią jis stengėsi išnaudoti visuomenės nusivylimą politiniu isteblišmentu ir žadėjo „sulaužyti sistemą“.

Nors V. Zelenskis prezidentu išrinktas pirmąkart, jam prezidento vaidmuo nėra naujiena: komikas populiariame televizijos seriale „Tautos tarnas“ (Sluha narodu) vaidino istorijos mokytoją, netikėtai tapusį valstybės vadovu.

Prieš kelis mėnesius mintis, kad V. Zelenskis iš tikrųjų bus inauguruotas, atrodė ne ką daugiau tikėtina.

Kai jis gruodžio 31-ąją paskelbė kandidatuosiantis, tik nedaugelis tai įvertino rimtai. Vis dėlto po beprecedentės kampanijos, daugiausiai vykdytos per socialinius tinklus, jis balandžio 21-ąją, per antrąjį rinkimų ratą, gavo daugiau kaip 73 proc. balsų ir sutriuškino Petro Porošenką.

P. Porošenka Ukrainai vadovavo penkerius metus. Į valdžią jis atėjo po Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Ukrainos rytuose įsiplieskus konfliktui tarp Kijevo vyriausybės pajėgų ir prorusiškų separatistų, iki šiol jau nusinešusio apie 13 tūkst. žmonių gyvybių.

P. Porošenkai pavyko išvengti visiško šalies kracho; jis pradėjo virtinę svarbių reformų, bet buvo kritikuojamas, kad nesugebėjo pagerinti gyvenimo sąlygų paprastiems ukrainiečiams ir veiksmingai kovoti su išsikerojusia korupcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ukraina be 'maidanų' negali.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių