Quantcast

Ukrainos Kachovkos užtvankos rezervuaras nebegali tiekti vandens Zaporižios AE

  • Teksto dydis:

Ukrainos pietuose esančios sugriautos Kachovkos užtvankos rezervuaras nebegali tiekti vandens Zaporižios atominės elektrinės reaktoriams aušinti, ketvirtadienį pranešė užtvankos operatorius.

Ukrainos energetikos bendrovės „Ukrhydroenergo“ generalinis direktorius Ihoris Syrota teigė, kad šiuo metu vandens lygis yra žemiau kritinės 12,7 m ribos. Tai reiškia, kad Kachovkos užtvankos rezervuaras nebegali aprūpinti Zaporižios atominės elektrinės tvenkinių, naudojamų elektrinei aušinti.

Ši užtvanka įrengta Dnipro upėje ir sudaro rezervuarą, iš kurio tiekiamas aušinamasis vanduo Rusijos okupuotai ukrainiečių Zaporižios atominei elektrinei.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) šią savaitę pareiškė, kad vanduo nebegalės būti pumpuojamas, jei jo lygis bus žemesnis nei 12,7 metro.

Jis nurodė, kad Zaporižios AE aušinimo tvenkiniuose ir kitur esantis vanduo dar kurį laiką gali būti naudojamas reaktoriams ir panaudoto branduolinio kuro baseinams reaktorių pastatuose aušinti.

R. Grossi teigė, kad šalia elektrinės esantis didelis aušinimo tvenkinys šiuo metu yra pilnas ir turi pakankamai atsargų, kad galėtų aprūpinti AE elektros energija kelis mėnesius, kol bus sustabdyti šeši reaktoriai.

„Todėl labai svarbu, kad šis aušinimo tvenkinys išliktų nepažeistas... Raginu visas šalis užtikrinti, kad nebūtų daroma jokių veiksmų, kurie tam pakenktų“, – sakė jis TATENA valdytojų tarybos posėdyje.

Šiuo metu Zaporižios AE dirba TATENA ekspertų grupė.

Antradienį susprogdinus Kachovkos užtvanką Rusijos kontroliuojamoje Pietų Ukrainos dalyje, vanduo užtvindė dešimtis kaimų ir dalį netoliese esančio miesto bei sukėlė nuogąstavimų dėl humanitarinės katastrofos.

Anksčiau R. Grossi teigė, kad elektrinės darbuotojai jau įgyvendino priemones, kuriomis siekiama apriboti vandens suvartojimą ir naudoti jį tik būtiniausioms su branduoline sauga susijusioms operacijoms.

„Tokiems įvykiams yra pasirengta... Tačiau akivaizdu, kad tai dar labiau apsunkina ir taip labai sudėtingą ir nenuspėjamą branduolinės saugos ir saugumo situaciją“, – sakė jis.

Jėgainės reaktoriai šiuo metu yra sustabdyti, tačiau jiems vis dar reikia aušinamojo vandens, kad neįvyktų branduolinė katastrofa.

„Ilgesnį laiką nesant aušinimo vandens pagrindinėse vėsinimo vandens sistemose, kuras išsilydytų ir avariniai dyzeliniai generatoriai negalėtų veikti“, – perspėjo jis.

R. Grossi ne kartą ragino apsaugoti elektrinę, nes šalia jos ne kartą vyko apšaudymai ir kelis kartus buvo nutrauktas itin svarbus elektros energijos tiekimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam > O ką mūsų GERULIS MATJOŠAITIS galvoja apie HES-ą ?

tam > O ką mūsų GERULIS MATJOŠAITIS galvoja apie HES-ą ? portretas
Kvaiša Tu. Tu niekaip neapginsi HESo. Nusileiskit ant žemes ubagai ...

Gales dabar

Gales dabar portretas
Benderyna pasiRYZINT,PasiCernobilint neuzteko.Visiski degeneratai.

skiep

skiep portretas
Kauno hes turetu gint oro gynyba,bet Nauseda ja visa padovanojo Ukrainai.Liko tik Siauliu oro uosto NATO naikintuvu gynybai skirta .Gal ukrainieciai Kauna apgins?
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių