Quantcast

Ukrainos ambasadorius: daugelį metų ES manė, kad Rusija vystosi demokratiniu keliu

  • Teksto dydis:

Daugelį metų Europos Sąjunga (ES) manė, kad Rusija vystosi demokratiniu keliu, o atsibusti neprivertė net Gruzijos karas, sako Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Valerijus Žovtenka.

Seime penktadienį kalbėdamas Maidano didvyrių atminimui skirtame renginyje V.Žovtenka taip pat pabrėžė, kad būtent Maidano įvykiai pakeitė Ukrainą ir visą pasaulį.

„Šią dieną žuvo ukrainiečiai, kurie dėjo savo galvas už Ukrainos laisvę ir nepriklausomybę. Maidanas pakeitė ne tik Ukrainą, Maidanas pakeitė ir pasaulį“, - sakė ambasadorius.

Kalbėdamas apie Minsko susitarimą diplomatas pabrėžė Ukrainos siekį eiti link taikos, o iš kitos pusės - tęsiamą Rusijos agresiją.

„Ukraina bandė taikiai išspręsti šitą klausimą, dalyvavo Minsko susitikime, bet nežiūrint į tai Rusija toliau veikia agresyviai. Daugelį metų Europos Sąjunga manė, kad Rusija vystosi demokratiniu keliu. Kai įvyko karas Gruzijoje, niekas jau nepadėjo, tokia buvo Europos reakcija“, - sakė ambasadorius.

Ambasadorius dėkojo Europos Sąjungai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms, ypatingai - Lietuvai ir jos žmonėms, Ukrainai padedantiems visuomenininkams, valstybės vadovams, prezidentei Daliai Grybauskaitei, kuri sekmadienį Kijeve dalyvaus Maidano įvykių minėjimo renginiuose.

Specialią ambasados padėką V.Žovtenka įteikė paramos organizacijos Ukrainai „Blue/Yellow“ vienam iš įkūrėjų režisieriui Jonui Ohmanui.

Seime penktadienį Ukrainos ambasada surengė renginį Maidano didvyrių - „Dangiškosios šimtinės“ - atminimui. Jame vyko bendros Lietuvos ir Ukrainos dvasininkų pamaldos, savo programą atliko ukrainiečių etnoroko grupė „TaRūta“.

Renginyje kalbėjęs Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad „aukos už laisvė visuomet turi prasmę - istorijai, moralei, jaunajai kartai“.

„Ypatingą prasmę tos aukos įgyja tada, kai mes likę gyvi tęsiame ir siekiame tų tikslų, kurių siekė tie žmonės“,- kalbėjo G.Kirkilas.

„Mes kartu su Ukraina sieksime to pties, ko siekė Maidane šitie žmonės, kurie paaukojo savo gyvybę“, - sakė Seimo komiteto vadovas. Kalbėdamas apie renginyje atidarytą parodą apie Maidaną G.Kirkilas atkreipė dėmesį į vieną eksponatą - Maidane peršautą Europos Sąjungos vėliavą. „Kaip sako mūsų buvęs ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas, tai yra vienintelė Europos Sąjungos vėliava, į kurią buvo šauta, ir šauta į ją buvo Maidane“, “ sakė G.Kirkilas.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narys Emanuelis Zingeris sakė, jog karas prieš Ukrainą yra kartu ir karas prieš demokratiją. „Lietuva tęsia paramą demokratijai. Mes matome puolimą ne vien prieš Ukrainos vasltybę, mes matome puolimą prieš demokratiją pasaulyje. Tai yra karas prieš demokratiją, kuris šiuo metu vyksta visomis įmanomomis priemonėmis“, - kalbėjo E.Zingeris.

Jis taip pat pabrėžė, kokie svarbūs pasirodė esantys Lietuvos siekiai į Europos darbotvarkę įrašyti Rytų kaimynystės klausimą. „Mes tik įstoję į ES pasakėme - broliai senieji Europos Sąjungos nariai, be jūsų Pietų kaimynystės yra Rytų kaimynystė, ir jie įsisąmonino šitą pamoką po dešimties metų. Tai buvo mūsų dešimties metų darbo rezultatas, kad Rytų kaimynystei būtų atverti vartai“, - kalbėjo URK atstovas.

Ukrainos prezidentas Petras Porošenka vasario 20-ąją paskelbė Dangiškosios šimtinės didvyrių diena, įamžinant už europietišką Ukrainos ateitį žuvusių žmonių atminimą.
„Dangiškąja šimtine“ pavadinti žuvusieji per masinius protestus, vykusius Kijeve 2013 metų lapkritį – 2014 metų vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JO

JO portretas
O kas galejo pagalvoti kad ukraina per toki trumpa laika taps fasistine valstybe.Visi galvojo kad pasokines ir baigs durniuoti.Ukrainieciai pasirodo ne tik debilu tauta bet ir vagys ir banditai.Niekam nereikalingi bus ukrainieciai,ne ES,nei nato.Atminciai liks didziausios skolos,kurias reikes atiduoti

is istorijos

is istorijos portretas
ambasadorius pamirso pamineti,kad osetija pirmi uzpuole gruzinai ir tik tada rusai juos sutrype ir nuslave beveik iki tbilisio ir grizo i senas pozicijas.ta po tyrimo pripazino ir europos sajunga!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių