Quantcast

Ukrainos AE tikrins nebe Rusijos, o Prancūzijos ekspertai

  • Teksto dydis:

Ukrainos atominių elektrinių valdytoja „Energoatom“ su Tarptautine AE operatorių asociacija („World Association of Nuklear Operators“, WANO) pasirašė naują susitarimą, pagal kurį Ukrainos branduolines jėgaines partnerystės principu nuo 2022 metų tikrins nebe Rusijos, o Prancūzijos ekspertai.

Naują susitarimą inicijavo „Energoatom“.

Pasak Ukrainos valstybės pranešimo, tokie patikrinimai yra WANO veiklos, kuria siekiama gerinti pasaulyje veikiančių AE saugą, pagrindinė priemonė. Patikrinimai visada atliekami WANO ekspertus priimančios šalies iniciatyva, o jų rezultatai – konfidencialios ataskaitos, kuriose atskleidžiamos tiek AE veiklos stipriosios pusės, tiek ir sritys, kurias būtina patobulinti, kad jos atitiktų geriausią tarptautinę branduolinės energetikos praktiką. Tokios ataskaitos perduodamos tik patikrintoms AE ir jų valdytojoms.

1989-aisiais įkurta WANO turi keturis centrus – Atlantoje, Tokijuje, Maskvoje ir Paryžiuje.

Ukraina turi keturias AE ir iš viso 15 veikiančių branduolinių reaktorių, kurių bendra galia yra 13,835 gigavato. Tai sudaro kiek daugiau kaip pusę Ukrainos visų elektros gamybos pajėgumų.

Ukraina mažina priklausomybę nuo Rusijos branduolinio kuro tiekėjo TVEL, didindama apsirūpinimą juo iš JAV „Westinghouse“ bei atitinkamai pertvarkydama reaktorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių