Quantcast

Ukrainietės paauglės laimėjo premiją už pabėgėliams skirtas programėles

  • Teksto dydis:

Trys ukrainietės paauglės, sukūrusios pagalbos programėles nuo karo bėgantiems šalies viduje ar užsienyje esantiems vaikams, penktadienį buvo apdovanotos organizacijos „KidsRights“ Tarptautine vaikų taikos premija.

Laimėdamos šį prestižinį vaikų apdovanojimą 18-metė Sofija Tereščenko bei 17-metės Anastasija Feskova ir Anastasija Demčenko nuėjo klimato aktyvistės Gretos Thunberg (Gretos Tunberg) ir Nobelio taikos premijos laureatės Malalos Yousafzai (Malalos Jusafzai) pėdomis.

Apdovanojimą per ceremoniją Londone ukrainiečių trijulei įteikė Nobelio taikos premijos laureatė tunisietė Wided Bouchamaoui (Vided Bušamavi).

„Novatoriškas paauglių darbas siekiant padėti nuo karo bėgančius vaikus jų pačių šalyje ar visame pasaulyje jas pavertė vilties švyturiais ir tikru įkvėpimu kitiems pasaulyje“, – sakoma apdovanojimą įsteigusios Nyderlandų organizacijos „KidsRights“ pareiškime.

„Nors dabar mes esame iš esmės saugioje vietoje, mūsų širdys liko Ukrainoje su mūsų šeimomis, kenčiančiomis nuo Rusijos agresijos“, – AFP sakė S. Tereščenko.

„Daugybė vaikų, kurie kasdien susiduria su absoliučiu siaubu ir teroru, yra kur kas blogesnėje situacijoje nei mes. Mes iš tiesų tikime, kad tai gali greit baigtis“, – sakė ji.

Ceremoniją atidarė velionio Keiptauno arkivyskupo Desmondo Tutu dukra Mpho Tutu (Mpo Tutu), pagrindinis pranešėjas buvo Ndaba Mandela, buvusio Pietų Afrikos Respublikos prezidento Nelsono Mandelos anūkas.

Pusė 100 tūkst. eurų vertės prizo bus skirta laimėtojų iniciatyvai, o kita pusė – investuota į kitus „KidsRights“ projektus.

Nors dabar mes esame iš esmės saugioje vietoje, mūsų širdys liko Ukrainoje su mūsų šeimomis, kenčiančiomis nuo Rusijos agresijos.

S. Tereščenko, A. Feskova ir A. Demčenko programėles kartu sukūrė 2022 metais, kai į jų šalį įsiveržė Rusija.

Sukrėstos svetimose šalyse be tėvų globos atsidūrusių pabėgėlių vaikų istorijų, merginos ėmėsi kurti programėles jiems padėti.

Pirmoji, „Refee“, vaikus nuo ketverių ir 11 amžiaus informuoja, kaip atvykus į svečia šalį rasti saugų prieglobstį ir maisto. Antroji, „SVITY“, sujungia 16 metų ir vyresnius paauglius su vaikais iš priimančių bendruomenių, kad padėtų jiems įsikurti.

„Nuostabi Tarptautinės vaikų taikos premijos laureačių, jaunųjų ukrainiečių iniciatyva ne tik užtikrina esminį poreikį, bet ir atskleidžia nepatogią problemą ir ragina vyriausybes ginti vaikų teises visame pasaulyje“, – sakė „KidsRights“ fondo įkūrėjas ir vadovas Marcas Dullaertas (Markas Dulertas).

„KidsRights“ ekspertų komitetas nugalėtojus rinko iš 140 nominantų.

Prizas buvo įsteigtas 2005 metais per Nobelio taikos premijos laureatų pasaulinį susitikimą Romoje ir nuo tada jį kasmet įteikia Nobelio taikos premijos laureatas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių