Quantcast

Ukrainai suteikta paskola padės išgyventi žiemą

Briuselis užsitikrino, kad šią žiemą ES piliečiams netektų šalti. Susitarimas su Ukraina, manoma, padės išvengti, kad nepasikartotų praėjusios žiemos scenarijus.

Derybose su Ukrainos vadovybė dalyvavo ne tik ES atstovai, bet ir tarptautiniai skolintojai. Derybininkai sutarė, kad Kijevui bus suteikta parama, kuri padės užtikrinti stabilų Rusijos dujų tiekimą į ES šalis Ukrainos vamzdynais.

Šaliai buvo pažadėta 1,7 mlrd. JAV dolerių (4,165 mlrd. litų) paskola Ukrainos dujų sektoriaus reformai vykdyti. Anot Europos Komisijos atstovų, iš šių pinigų taip pat bus sumokėta Ukrainos valstybinės dujų bendrovės "Naftogaz" skola Rusijai.

Šių metų sausį, per didžiausius šalčius, keletas ES šalių liko be dujų. Tiekimas buvo nutrauktas prasidėjus Kijevo ir Maskvos ginčui dėl mokėjimo. Naujasis susitarimas, tikimasi, leis išvengti tokio scenarijaus. Gavusi paskolą Ukraina prieš žiemą galės papildyti savo dujų atsargas.

Europos Komisijos prezidentas José Manuelis Barroso sakė, kad įsipareigojo įvykdyti reformas, kurios padidintų dujų sektoriaus skaidrumą, užtikrintų pramonės ilgalaikį gyvybingumą. "Susitarimas turėtų užtikrinti stabilumą, kuris reikalingas norint sumažinti naujo Maskvos ir Kijevo karo dėl dujų riziką. Taip bus užtikrinti ir Europos vartotojų interesai", – sakė jis. Rusija tiekia ketvirtadalį ES reikalingų dujų. Apie 80 proc. vamzdynų, kuriais tiekiamos dujos, driekiasi per Ukrainą.

Paskolą Kijevui įsipareigojo suteikti Tarptautinis valiutos fondas, Pasaulio bankas ir Europos plėtros ir rekonstrukcijos bankas. Tačiau skolintojai pareikalavo, kad "Naftogaz" atsisakytų tiekti dujas vidaus vartotojams lengvatiniu tarifu.


Šiame straipsnyje: Rusija ir Ukrainadujų karas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių