Quantcast

Ukraina tikisi kitais metais gauti NATO narystės veiksmų planą

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba antradienį išreiškė viltį, kad NATO ateinančiais metais suteiks Kijevui narystės veiksmų planą (Membership Action Plan, MAP).

„Atsižvelgiant į kontekstą, mums ši deklaracija – labai gera. Tačiau visada nuoširdžiai sakau partneriams, kad po gerų deklaracijų reikia imtis gerų veiksmų. Geriausias toks veiksmas būtų MAP suteikimas Ukrainai 2022 metais“, – po ankstesnę dieną Briuselyje įvykusio NATO viršūnių susitikimo „Facebook“ parašė D. Kuleba.

Ministras atkreipė dėmesį, kad dar kelios dienos iki viršūnių susitikimo NATO galutinio komunikato projekte MAP Ukrainai apskritai nebuvo minimas.

„Tiesa, kad mes tiesiogine prasme tai išgraužėme paskutinę akimirką dėl savo užsispyrimo, sąžiningo pokalbio su NATO ir tvirto mūsų pagrindinių draugų palaikymo“, – pareiškė D. Kuleba.

Pasak ukrainiečių diplomatijos vadovo, 2014, 2016 ir 2018 metų NATO viršūnių susitikimų baigiamuosiuose pranešimuose potenciali Ukrainos narystė nebuvo minima.

„Nė viename iš jų sąjungininkai neminėjo MAP Ukrainai. Galėjo [paminėti], bet neminėjo. Nors tuo metu Ukraina kariavo ir nusipelnė tokios paramos“, – pabrėžė ministras.

Anot URM vadovo, vėliausio susitikimo deklaracija turi daug platesnį kontekstą.

„Tai iš esmės yra naujos NATO veiksmų planas, JAV susitaikius su likusiais sąjungininkais. Dabar Aljansas naujomis jėgomis stengsis pasiekti savo tikslus, palaikyti tam tikrus draugus, įskaitant Ukrainą, ir atgrasyti tam tikrus varžovus, įskaitant Rusiją“, – nurodė D. Kuleba.

Jis pridūrė, kad Ukraina jau įvykdė pakankamai reformų, kad galėtų gauti MAP.

„Kai mums sakoma „atlikite dar daugiau reformų“, man kyla vienas klausimas: kiek daugiau? Turime tęsti reformas, tačiau neturime taikstytis su padėtimi, kai tam tikros NATO valstybės narės Ukrainos reformomis naudojasi kaip pasiteisinimu dėl savo pačių nenoro erzinti Rusijos“, – pabrėžė ministras.

Diplomatijos vadovas pareiškė neabejojantis, kad jo šalis ateityje prisijungs prie NATO.

„Tiek Aljanse, tiek Ukrainoje dėl to sutariama. Kuo greičiau stosime į MAP kelią, tuo stipresnė taps Ukraina ir visa euroatlantinė erdvė. Visa kita yra kontekstas, prie kurio sistemingai dirbame“, – pažymėjo D. Kuleba.


Šiame straipsnyje: Dmytro KulebaUkrainaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
????? ar putka su batka daleis iki to su kinais?;;;
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių