Quantcast

Ukraina tikisi greito susitarimo su TVF: planuoja šiemet sulaukti 3,5 mlrd. dolerių

Ukraina tikisi šiais metais iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF) gauti dvi išmokas po 1,75 mlrd. JAV dolerių bei derasi dėl išmokų sumos padidinimo, pranešė Ukrainos finansų ministras Serhijus Marčenka.

"Dirbame dėl naujojo TVF finansavimo pagal išplėstinę fondo priemonę (Extended Fund Facility, EFF), kuriuo mums būtų suteikta visa reikiama parama. Derybų sėkmei būtina priimti įstatymą, kuriuo būtų patobulinti bankinės veiklos reguliavimo mechanizmai", - kalbėdamas šalies parlamente pabrėžė ministras.

TVF praėjusią savaitę patvirtino pažangą derybose su Kijevu dėl naujos EFF programos, pareikšdamas, jog tikisi greito jos patvirtinto, Ukrainai išsprendus keletą likusių klausimų.

Ukraina dėl naujos kreditavimo programos su TVF derasi nuo praėjusių metų rudens.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir TVF vadovė Kristalina Georgieva per pokalbį telefonu pernai gruodį pasiekė preliminarų susitarimą dėl naujos trejų metų trukmės 5,5 mlrd. JAV dolerių vertės Ukrainos kreditavimo programos, o per susitikimą šiemet vasarį Miunchene sutarė pradėti derybas dėl jos sąlygų.

TVF anksčiau skelbė, jog laukia iš Ukrainos anksčiau suderintų išankstinių sąlygų įvykdymo, kad būtų galima patvirtinti naują paskolų paketą pagal EFF. Pagrindiniai naujosios programos akcentai yra teisinės valstybės stiprinimas, kova su korupcija, konkurencijos didinimas, rinkų atvėrimas ir oligarchų vaidmens mažinimas, centrinio banko nepriklausomybės garantijų stiprinimas ir stabili fiskalinė politika.

Ankstesnė Ukrainos ir TVF bendradarbiavimo programa pagal fondo rezervinio susitarimo priemonę (Stand-by Arrangements, SBA) buvo patvirtinta 2018-ųjų gruodį 14-ai mėnesių. Ji numatė 3,9 mlrd. JAV dolerių vertės finansavimą, tačiau išmoka buvo tik viena - 1 mlrd. JAV dolerių dydžio, iškart po programos įsigaliojimo. Antrosios išmokos Ukraina negavo, nes neįvykdė prisiimtų įsipareigojimų.

Prieš tai galiojusi TVF 17,5 mlrd. JAV dolerių vertės EFF pobūdžio finansinės paramos Ukrainai programa ketveriems metams buvo patvirtinta 2015 metų pradžioje. Tačiau Ukraina dėl įsipareigojimų vilkinimo gavo tik bemaž pusę pagal ją numatytų išmokų - iš viso 8,7 mlrd. JAV dolerių prilygstančią sumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių