Quantcast

Ukraina siūlo „Gazprom“ mainus

  • Teksto dydis:

Ukraina pasiūlė Rusijos dujų monopolininkui „Gazprom“ pasirašyti naują ilgalaikę tranzito sutartį mainais už 12 mlrd. JAV dolerių viršijančio ieškinio tarptautiniame arbitraže atsisakymą.

„Mes sakome kolegoms Rusijoje: jei jūs tiesiate (aplinkinius maršrutus – red.) ir nenorite transportuoti (per Ukrainą – red.), turite kompensuoti. Jei norite transportuoti ir esate pasiruošę pasirašyti ilgalaikę sutartį pagal Europos taisykles, garantuodami, kad tuos pinigus mums sumokėsite, mes esame pasirengę atsisakyti ieškinio arba jį peržiūrėti, arba jį pakeisti“, – interviu vienai Ukrainos televizijų pareiškė nacionalinio energetikos holdingo „Naftogaz“ vadovas Andrejus Kobolevas.

„Tokį pareiškimą persiuntėme Europos Komisijai ir buvome išgirsti. Esame pasirengę visa tai, akcininkui pritarus, padėti ant stalo derybose su „Gazprom“, – pridūrė „Naftogaz“ vadovas.

Dabar „Naftogaz“ ir „Gazprom“ sutartis dėl rusiškų tranzito baigs galioti pasibaigus 2019-iesiems.

Stokholmo tarptautinis arbitražas į vieną bylą apjungė „Gazprom“ ieškinį Ukrainai dėl dabartinės dujų tranzito sutarties nutraukimo pirma laiko ir Ukrainos „Naftogaz“ finansines pretenzijas „Gazprom“ dėl dujų tranzito įkainių, kurių suma viršija 12 mlrd. dolerių.

Rusijos nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje Vladimiras Čižovas praėjusią savaitę ragino Kijevą derėtis su Maskva dėl naujos dujų tranzito sutarties. Jis spekuliacijomis vadino Kijevo reiškiamus nuogąstavimus, jog Baltijos jūrą kertančio Rusijos eksporto dujotiekio plėtros projekto „Nord Stream 2“ įgyvendinimas leis atsisakyti rusiškų dujų tranzito per Ukrainą.

Sausio 21-ąją Briuselyje numatytos trišalės Rusijos, Ukrainos ir Europos Komisijos atstovų derybos dėl dujų, kuriose ketina dalyvauti ir „Naftogaz“ vadovas.

„Gazprom“ pralaimėjo ankstesnį bylinėjimąsi su Ukraina Stokholmo arbitraže – dėl dujų tiekimo Ukrainai ir jų tranzito per jos teritoriją – ir tapo Ukrainai skolingas 2,6 mlrd. JAV dolerių.

Rusijos dujų gigantui tokį Stokholmo arbitražo verdiktą nenorint pripažinti, Kijevas per teismus Didžiojoje Britanijoje, Nyderlanduose, Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje ir kai kuriose kitose šalyse siekia Rusijos dujų koncerno aktyvų arešto.

Be to, „Gazprom“ pralaimėjo bylinėjimąsi ir pačioje Ukrainoje. Praėjusių metų pabaigoje Ukrainos Aukščiausiasis Teismas atmetė jo kasacinį skundą dėl Ukrainos antimonopolinės tarnybos skirtos 172 mlrd. grivinų (5,4 mlrd. eurų) baudos už piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi šalies dujų tranzito rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gadis

Gadis portretas
Tai ką benderovcai,apsišikot.Gal paprašykit dalikės ar rasikės dujų,o ne ginklų.Arba atsukit šikną jankiams,tikrai ką nors įkiš,aišku ne už ačiu.

Anonimas

Anonimas portretas
Papūskit jūs tam Gazpromui po uodega. Niekas su banderlogais net nesiderės. Patys tegul prisigamina tų dujų ir eksportuoja kur nori. Jokių ten banderlogų ar kitų šalių nupirktų teismų nutarimai rusams yra neprivalomi ir jie jų nebijo. O jei supykę užsuks paskutinį vamzdį- ne tik Kijevas, ir pati Europa sušals...

Anonimas

Anonimas portretas
Aaaaa "sakome kolegoms Rusijoje" ...tai jau kolegos, jau nebepuola:)))
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių