Quantcast

Ukraina ruošiasi žiemai be rusiškų dujų tranzito

Ukraina šiuo metu skubiai pildo savo požemines gamtinių dujų saugyklas. Taip šalis ruošiasi žiemai, kurią gali tekti išgyventi be rusiškų dujų tranzito, teigia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atstovas Vyriausybėje Andrejus Gerusas.

„Jei esi pasiruošęs blogiausiam scenarijui, tai jis, tikėtina, neišsipildys. Taigi, mes ruošiamės, pildome dujų saugyklas, kad galėtume išgyventi žiemą be tranzito“, – interviu „RBK-Ukraina“ sakė A. Gerusas.

Pasak jo, į Ukrainos dujų saugyklas šiuo metu pumpuojamos dujos iš kitų Rytų Europos šalių. Bendrovės „Ukrtransgaz“ duomenimis, dujų saugyklos šalyje yra užpildytos 50 proc., jose saugoma 15,5 mlrd. kub. m dujų. Anksčiau valstybinė energetikos bendrovė „Naftogaz“ pranešė, kad Rusijai nutraukus dujų tranzitą, Ukrainai šią žiemą reikėtų apie 20 mlrd. kub. m gamtinių dujų.

Praėjusią savaitę Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pareiškė, kad Rusija pasiūlė Ukrainai pratęsti dujų tranzito sutartį metams – iki 2020-ųjų gruodžio 31 d. Ministro teigimu, sandorio pakeitimai yra išskirtinai verslo derybų klausimas.

Savo ruožtu Ukraina siūlo pratęsti dujų tranzito sutartį dešimtmečiui, tačiau tokį siūlymą atmeta Rusija, kuri tikisi nemažą dalį šiuo metu per Ukrainą tekančių dujų paleisti tiesiamais dujotiekiais „Nord Stream 2“ ir „TurkStream“.

A. Geruso teigimu, derybos su Rusija dėl dujų tranzito bus atnaujintos artimiausiu metu.

„Gazprom“ ir Rusija buvo pasiruošę atnaujinti derybas po Ukrainos parlamento rinkimų, kai bus aiški Ukrainos politinė paletė ir suformuota nauja Vyriausybė. Manau, dabar visa tai jau akivaizdu, todėl artimiausiu metu bus atnaujintos derybos su Rusija dėl dujų tranzito ir jų įsigijimo“, – tikino V. Zelenskio atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zenonas išpriekulis

zenonas išpriekulis portretas
Skaitykime pavadinimą "...be rusiškų dujų tranzito". Tranzitas, kai gaunama prekes per kitur, per tarpininkus, dabar gaus tiesiogiai? Tai spauda propaguoja mafijines struktūras? Reikia pirkti per tarpininkus, be tranzito negalima? Apie ką ir kas čia rašo?

o

o portretas
isviso to laimi oligarchai su kariskiais kuriems limitu nebuvo ir nebus nes tai velniu paderme kankinti zmones....

Anonimas

Anonimas portretas
Rusams tai tik į naudą, nes europiečiai laiku ir geriau moka. Tiekti tiesiogiai Ukrainai- gali likti ir be dujų, ir be pinigų... Na, o kantrūs Ukrainos ( kaip ir Lietuvos) pensininkai viską išneš ant savo galingų pečių. Atlaikė Hitlerį, atlaikys ir dujas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių