Quantcast

Ukraina prašo ES padėti įsigyti vakcinų nuo COVID-19

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį paprašė Europos Sąjungos padėti jo šaliai apsirūpinti vakcinoms nuo koronaviruso, bandydamas išvengti kritikos už tai, kad laiku nepasirūpino vakarietiškais skiepais.

„Gauti šias vakcinas yra ypač svarbu“, – sakė jis po susitikimo su naująja Moldovos prezidente Maia Sandu, surengusia pirmąjį užsienio vizitą po savo inauguracijos 2020 metų pabaigoje.

Pasak V. Zelenskio, ES reikia „skirti papildomo dėmesio“ glaudesnių santykių su Briuseliu siekiančiomis posovietinėms valstybėms – įskaitant Ukrainą ir Moldovą – ir vykdyti „bendrą vakcinų pirkimą ir tiekimą“.

40 mln. gyventojų ir nualintą sveikatos apsaugos sistemą turinti Ukraina iki antradienio registravo daugiau nei 1,1 mln. koronaviruso atvejų ir 20 019 mirčių.

Praėjusią savaitę 13 Europos Sąjungos valstybių paragino Briuselį padėti rytinėms bloko kaimynėms paskiepyti jų gyventojus nuo COVID-19.

Bulgarija, Kroatija, Lenkija ir kitos valstybės bendrame laiške Europos Komisijai rašė, kad „ES privalo išplėsti dabartinių iniciatyvų ribas“.

Kai kurie promaskvietiški Ukrainos politikai agituoja už Rusijoje sukurtos vakcinos „Sputnik V“ įsigijimą skiepijimui.

Tačiau Kijevo sveikatos apsaugos pareigūnai kol kas atmeta šią idėją. Jos kritikai Rusijos vakciną laiko Maskvos geopolitine priemone.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba antradienį pakartojo, kad Rusijos vakcina „Sputnik V“ yra „propagandos įrankis“.

„Rusijai nerūpi ukrainiečių sveikata“, – sakė D. Kuleba per televiziją.

Moldova savo pirmąją vakcinų nuo COVID-19 siuntą turėtų gauti iki sausio pabaigos per COVAX – tarptautinę programą, skirtą vakcinoms nuo COVID-19 platinti mažesnes pajamas turinčiose pasaulio šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Vėl ubagauja ištiesta ranka ? Galėtų patys pasigaminti, ar nesugeba ? Greičiau jau kokie afrikiečiai pasigamins, nei šitie.

realybė

realybė portretas
Tegul Zelenskis su savo naciai krenta ant kelių ir prašo Putino pagalbos.

Tai

Tai portretas
Butinai pades uz ES pinigus
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių