Quantcast

Ukraina ir Tarptautinis baudžiamasis teismas pasirašė susitarimą dėl vietos biuro

Ukraina ir Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) ketvirtadienį pasirašė susitarimą dėl biuro, kuris tirs karo nusikaltimus, įsteigimo karo draskomoje šalyje, praėjus beveik savaitei po to, kai tribunolas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas teigė, kad susitarimas dėl TBT biuro Ukrainoje yra naujo skyriaus pradžia Kyjivo bendradarbiavime su teismu.

„Tai tik pradžia, stipri pradžia, – per pasirašymo ceremoniją Hagoje sakė A. Kostinas, anot TBT pranešimo. – Esu įsitikinęs, kad nesustosime, kol visi Ukrainoje įvykdytų tarptautinių nusikaltimų kaltininkai, nepriklausomai nuo jų politinės ar karinės padėties, nebus patraukti atsakomybėn.“

TBT sekretorius Peteris Lewisas (Piteris Luisas) sakė, kad teismas yra dėkingas Ukrainai už pagalbą ir „tikisi stiprinti mūsų bendradarbiavimą ateityje“.

Po Kongo Demokratinės Respublikos, Ugandos, Centrinės Afrikos Respublikos, Dramblio Kaulo Kranto, Sakartvelo ir Malio Ukraina tapo naujausia šalimi, kurioje įsikūrė TBT biuras.

Penktadienį TBT išdavė V. Putino arešto orderį, teigdama, kad jis, kaip įtariama, yra atsakingas už karo nusikaltimą – neteisėtą vaikų deportaciją iš Ukrainos.

Rusija pareiškė, kad orderis yra niekinis, ir pridūrė, kad ji nėra teismo narė.

Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas šią savaitę perspėjo, kad bet kurios šalies bandymus suimti V. Putiną pagal TBT orderį Maskva vertins kaip karo paskelbimą.

Jis, kaip pranešė Nyderlandų žiniasklaida, taip pat kalbėjo apie galimybę nukreipti į Hagą hipergarsinę raketą ir taip atkeršyti už V. Putino orderį.

Be to, Rusija pareiškė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl TBT prokuroro Karimo Khano (Karimo Chano) ir kelių teisėjų.

Teismas pranešė, kad taip pat išdavė orderį Rusijos prezidento kanceliarijos vaiko teisių įgaliotinei Marijai Lvovai-Belovai.

Trečiadienį TBT įstatymų leidžiamoji institucija pareiškė apgailestaujanti dėl grasinimų tribunolui dėl jo įsakymo.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeTarptautinis baudžiamasis teismaskaro nusikaltimaiUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių