Quantcast

Ukraina gavo pirmuosius 3 mlrd. eurų iš ES makrofinansinės paramos paketo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad su Rusijos invazija kovojanti jo šalis gavo pirmąją dalį iš Europos Sąjungos makrofinansinės paramos paketo – 2023 metams numatytų 18 mlrd. eurų.

Su Rusijos invazija kovojanti Ukraina, siekdama atkurti savo ekonomiką, kliaunasi Vakarų paramos teikėjais.

„Ukraina gavo pirmuosius 3 mlrd. eurų iš naujos 18 mlrd. eurų vertės makrofinansinės programos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė V. Zelenskis.

Jis taip pat padėkojo ES ir Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) už, jo žodžiais, tvirtą paramą.

V. Zelenskis teigė, kad Ukrainos finansinio stabilumo išsaugojimas „yra gyvybiškai svarbus mūsų bendrai pergalei prieš agresorių“.

Gruodžio viduryje po įnirtingų valstybių narių diskusijų ES nubalsavo už naują ekonominės paramos paketą Ukrainai.

Pagal šį planą blokas kas mėnesį Kyjivui siųs po 1,5 mlrd. eurų 35 metų trukmės paskolomis, kurių palūkanas padengs Europos Sąjunga, kad paremtų Ukrainos vyriausybę Rusijos invazijos akivaizdoje.

Pagal paskolos sąlygas Ukraina, kuri tikisi vieną dieną įstoti į ES, privalo tęsti kovos su korupcija ir teismų reformas.

Ukrainos analitinio centro „Centre for Economic Strategy“ duomenimis, bendra Vakarų karinė ir finansinė parama Kyjivui 2023 metais gali siekti 100 mlrd. dolerių (92 mlrd. eurų), iš jų daugiau kaip 40 mlrd. dolerių (36,8 mlrd. eurų) – šalies ginkluotosioms pajėgoms.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeUkrainaVolodymyras ZelenskisES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių