Quantcast

U. von der Leyen ragina ES daugiau dėmesio skirti užsienio politikai

Būsimoji Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) antradienį paragino Europos Sąjungą aktyviau užsiimti užsienio politika, sakydama, kad norėtų „labiau į išorę orientuotos“ Bendrijos.

Šis U. von der Leyen pareiškimas Paryžiaus Taikos forume nuskambėjo praėjus kelioms dienoms po to, kai savaitraštyje „The Economist“ buvo paskelbtas Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emanuelio Makrono) interviu, kuriame jis sakė, kad dėl kolektyvinės politinės galios stokos Europa yra atsidūrusi ant „bedugnės“ krašto.

Buvusi Vokietijos ministrė tiesiogiai nepriminė forume taip pat dalyvavusio E. Macrono komentarų, bet pareiškė norinti, jog naujoji Komisija galėtų „mąstyti tikrai geopolitiškai“.

„Noriu labiau į išorę orientuotos Europos Sąjungos. Europos, kolektyviai ginančios mūsų bendras vertybes ir bendrus interesus pasaulyje“, – sakė ji.

„Noriu užtikrinti, kad Europos Sąjunga būtų gerai aprūpinta, kad galėtų mąstyti ir veikti tikrai geopolitiškai – nuo užsienio politikos iki prekybos, bendradarbiavimo vystymo, nuo humanitarinės pagalbos iki saugumo [sričių]", – kalbėjo būsimoji EK pirmininkė.

Bendrijos diplomatinė tarnyba Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) ekspertų yra kritikuojama už tai, kad nėra pakankamai įtakinga tarptautinėje arenoje, yra suvaržyta ES valstybių narių nesutarimų dėl visos Europos karinių pajėgų.

U. von der Leyen pakartojo savo pažadą 30 proc. padidinti išlaidas ES išorės veiksmams planuojant kitą ilgalaikį Bendrijos biudžetą.

„Noriu, kad šiuos pinigus mes išleistume efektyviai ir labiau strategiškai, – sakė U. von der Leyen, netrukus perimsianti postą iš dabartinio EK vadovo Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio).

Neįvardindama konkrečių valstybių U. von der Leyen išreiškė apgailestavimą, kad tokiu metu, kai „atsiranda, atgimsta ir konsoliduojasi naujos galybės“, „dabartinės galybės vienos žengia naujais takais“ užuot veikusios dabartinėje daugiašalėje sistemoje.

Ketvirtadienį „The Economist“ paskelbtame E. Macrono interviu Prancūzijos lyderis perspėjo, kad Europa yra atsidūrusi „ant bedugnės krašto“, nes skiria mažiau dėmesio politinei integracijai, o JAV ir Kinija ryškėja kaip vienintelės pasaulinės galybės.

„Visa tai lėmė išskirtinį Europos trapumą, ir jeigu ji nepradės laikyti savęs pasauline galybe, ji išnyks, nes sulauks stipraus smūgio“, – įsitikinęs E. Macronas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių