Quantcast

ES paskelbė suredaguotą COVID-19 vakcinos pirkimo iš „AstraZeneca“ kopiją

Europos Komisija penktadienį paskelbė redaguotą Europos Sąjungos sutarties su farmacijos milžine „AstraZeneca“ dėl vakcinos nuo pandeminio koronaviruso kopiją, pranešė Europos Komisija.

Dokumento kopija buvo paskelbta įsiplieskus ginčui dėl vakcinos dozių tiekimo vėlavimo. Daugelis detalių apie vakcinos kainą buvo užtušuotos. Manoma, kad Bendrijai vakcina bus parduodama gerokai brangiau negu Jungtinei Karalystei, kur yra įsikūrusi „AstraZeneca“.

Tekstas buvo paskelbtas po Briuselio konsultacijų su vakcinos gamintoja.

„Norime ją šiandien paskelbti. Kalbamės su bendrove, kurios sutarties dalys turėtų būti nuspalvintos juodai“, – anksčiau penktadienį Vokietijos transliuotojui „Deutschlandfunk“ sakė Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

Anksčiau šią savaitę ES sukritikavo „AstraZeneca“, kai ši paskelbė negalėsianti pristatyti Bendrijai 80 mln. preparato dozių, kaip tikėjosi Briuselis, ir parduosianti tik 31 mln. dozių.

„AstraZeneca“ įspėjo, kad vakcinos nuo COVID-19 pristatymai vėluos, nors, anot U. von der Leyen, bendrovė prisiėmė „visiškai aiškų“ įsipareigojimą.

„AstraZeneca“ generalinis direktorius Pascalis Soriot (Paskalis Sorio) sakė, kad kilo gamybos trikdžių ES esančiose bendrovės gamyklose, valdomose subrangovų. Jis pridūrė, kad sutartyje tėra numatyta, jog kompanija dės visas pastangas numatytam dozių skaičiui pristatyti. 

Tačiau U. von der Leyen po virtinės ES pareigūnų šią savaitę išsakytų pilktų komentarų penktadienį sakė, kad sutartis įpareigoja JK ir Švedijos farmacijos milžinę per ketvirtį pristatyti nustatytą vakcinos dozių skaičių.  

„Sąlyga „dėti visas pastangas“ galiojo, kol nebuvo aišku, ar jie sukurs vakciną. Tas laikas praėjo. Vakcina sakė yra“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė.

Europos vaistų agentūra (EVA) vėliau penktadienį turėtų suteikti sąlyginį leidimą platinti rinkoje „AstraZeneca“ vakciną, galbūt apribodama jos naudojimą ir leisdama ja skiepyti tik jaunesnio amžiaus žmonių grupes, būgštaujant, kad preparato poveikis vyresnio amžiaus žmonėms nepakankamai nuodugniai ištirtas.  

Sutartis su „AstraZeneca“ buvo sudaryta iš anksto, siekiant kuo greičiau paskirstyti vakciną po Bendriją, nuogąstaujančią dėl naujų, užkrečiamesnių koronaviruso atmainų plitimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žilvinas Ručys

Žilvinas Ručys portretas
be abejo kad turi būti viešai viskas viešijama, kaip ir pirkimus Lietuvoje . Turim juk apskaičiuoti kiek mumis apvogė ir žudė
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių