Quantcast

U. von der leyen: Europa dujų krizę turi spręsti kartu

Europos šalys, kurios nėra priklausomos nuo rusiškų dujų, turi būti solidarios su tomis, kurios yra priverstos taupyti dujas dėl artėjančio jų tiekimo nutraukimo, teigia Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Net tos valstybės narės, kurios beveik neperka rusiškų dujų, negali išvengti galimo tiekimo sustabdymo poveikio mūsų vidaus rinkai“, – sakė U. von der Leyen agentūrai dpa prieš antradienį planuojamą specialų bloko energetikos ministrų susitikimą.

Ji sakė, kad ES ekonomikos yra glaudžiai tarpusavyje susijusios, ir pabrėžė, kad dujų krizė vienaip ar kitaip paveiks kiekvieną valstybę narę.

„Todėl svarbu, kad visos valstybės narės sumažintų paklausą, daugiau kauptų ir dalytųsi su tomis narėmis, kurios labiau nukentėjo“, – sakė U. von der Leyen.

Šios pastabos buvo išsakytos po to, kai Ispanija ir Portugalija sukritikavo Komisijos pasiūlytą dujų ypatingųjų veiksmų planą. Portugalijos vyriausybė planą pavadino „netinkamu“ ir teigė, kad dujų vartojimas šaliai yra „absoliuti būtinybė“.

Komisijos plane visos ES valstybės raginamos nuo rugpjūčio 1 iki kovo 31 dienos savanoriškai sumažinti dujų suvartojimą bent 15 proc., kartu numatant galimybę nurodyti dar labiau sumažinti suvartojimą, jei kiltų rimta dujų krizė.

Nepaisant kai kurių sluoksnių nepritarimo, U. von der Leyen išreiškė įsitikinimą, kad pasiūlymams galiausiai bus pritarta.

„Esu tikra, kad energetikos ministrai suvokia savo atsakomybę“, – sakė ji, pridurdama, kad ES turi sukurti apsaugos tinklą, kuris padėtų visiems saugiai išgyventi dvi ateinančias žiemas.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeDujosdujų krizėEuropa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių