Quantcast

Tyrimui dėl pažeidimų Izraelyje ir Palestinoje vadovaus buvusi JT žmogaus teisių vadovė

Buvusi Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovė Navi Pillay (Navi Pilai) vadovaus neterminuotos trukmės tyrimui dėl „sistemingų“ pažeidimų Izraelyje ir palestiniečių teritorijose, ketvirtadienį pranešė tarnybos.

JT Žmogaus teisių tarybos pirmininkė informavo, kad N. Pillay vadovaus trijų narių tyrėjų grupei, susitelksiančiai į pažeidimus ir jų „esmines priežastis“ per dešimtmečius besitęsiantį Artimųjų Rytų konfliktą.

Šis tyrimas buvo inicijuotas per tarybos specialųjį posėdį, visų pirma skirtą aptarti gegužę vykusiam pražūtingam smurtui tarp izraeliečių ir palestiniečių..

Tyrimo komisija (angl. Commission of Inquiry, COI) yra aukščiausio lygio tyrimo organas, kurį gali paliepti suformuoti Žmogaus teisių taryba..

Ženevoje įsikūrusi taryba nepaprastąjį posėdį surengė gegužės 27 dieną.

Per jį buvo nutarta įkurti nepriklausomą tarptautinę tyrimo komisiją, nagrinėsiančią „visus numanomus tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus ir visus numanomus pažeidimus ir piktnaudžiavimo tarptautine žmogaus teisių teise atvejus“ Izraelyje ir okupuotose palestiniečių teritorijose, įskaitant Rytų Jeruzalę.

Komisijai buvo pavesta ištirti „besikartojančios įtampos, nestabilumo ir konflikto tęsimosi visas gilumines esmines priežastis, įskaitant sistemingą diskriminaciją ir represijas nacionalinės, tautinės, rasinės ar religinės tapatybės pagrindu“.

Komisijos nariams buvo suteiktas mandatas nustatyti faktus ir aplinkybes, susijusius su šiais pažeidimais, taip pat nustatyti atsakinguosius, „siekiant atsakinguosius už pažeidimus patraukti atsakomybėn“.

JT Žmogaus teisių taryba anksčiau buvo inicijavusi aštuonis tyrimus dėl teisių pažeidimų palestiniečių teritorijose, tačiau dabar buvo pirmąkart suteiktas mandatas ištirti „esmines priežastis“ ir sistemingus pažeidimus.

Tyrimo komisijos ataskaita tarybai turėtų būtų teikiama kiekvienais metais nuo 2022-ųjų birželio.

Ši komisija yra pirmasis neterminuotos veiklos trukmės tokio pobūdžio organas. Kitų, pavyzdžiui, paskirtų tirti padėčiai Sirijoje, mandatas turi būti kiekvienais metais atnaujinamas.

Iš Pietų Afrikos kilusi buvusi teisėja N. Pillay 2008–2014 metais dirbo JT žmogaus teisių komisare.

Kartu su ja tyrimą vykdys indas Miloonas Kothari (Milunas Kotaris), pirmasis JT specialusis pranešėjas aprūpinimo tinkamais būstais reikalams, taip pat tarptautinės žmogaus teisių teisės ekspertas australas Chrisas Sidoti (Krisas Sidotis).

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių