Quantcast

Tyrimas: programišių forumuose parduodami JAV rinkėjų duomenys

Kompiuterinių įsilaužėlių forumuose parduodamos duomenų bazės su informacija apie praktiškai visus JAV rinkėjus, paskelbė kibernetinio saugumo tyrėjai.

Anot jų, tai atveria kelią dezinformacijos sklaidai ir sukčiavimui, galintiems paveikti lapkričio 3 dieną Jungtinėse Valstijose vyksiančius rinkimus.

Trečiadienį informacijos saugumo įmonės „Trustwave“ paskelbtoje ataskaitoje rašoma, kad jos tyrėjai „aptiko didžiules duomenų bazes su detalia informacija apie JAV rinkėjus ir vartotojus, kurias siūloma nusipirkti keliuose kompiuterinių įsilaužėlių forumuose“.

Duomenų bazėse esama „pribloškiamai išsamios informacijos apie piliečius, įskaitant jų politines pažiūras, o pardavėjai tvirtina turintys 186 mln. įrašų – beveik tiek, kiek Jungtinėse Valstijose yra rinkėjų, nurodė kibernetinio saugumo tyrėjai viename tinklaraštyje.

„Rinkėjų duomenų bazėje aptikta informacija gali būti panaudota socialinės inžinerijos aferoms ir dezinformacijos sklaidai, siekiant paveikti rinkimus, ypač vadinamosiose svyruojančiose valstijose“, – rašo „Trustwave“ analitikai Zivas Madoras ir Nikita Kazymirskis.

Anot jų, dalis duomenų surinkti iš viešų registrų, tačiau likę, regis, gauti iš nutekintos informacijos ar pažeidžiant asmens duomenų saugumą.

Turėjai nurodė taip pat aptikę kitas duomenų bazes apie visą JAV vartotojų populiaciją, taip pat Jungtinės Karalystės, Kanados, Airijos ir Pietų Afrikos gyventojus.

Kibernetiniai nusikaltėliai, regis, bando „pasipelnyti iš būsimų rinkimų“ Jungtinėse Valstijose, parduodami duomenų bazes su informacija, kurioje nurodyti rinkėjų adresai, amžius, lytis, politinės pažiūros, kai kuriais atvejais – net telefono numeris, sako tyrėjai.

Apie tai buvo pranešta kitą dieną po to, kai JAV Nacionalinės žvalgybos direktorius Johnas Ratcliffe'as paskelbė, kad Rusija ir Iranas gavo informacijos apie JAV rinkėjus ir ėmėsi veiksmų paveikti viešąją nuomonę, be kita ko, pasitelkus „sufabrikuotus“ elektroninius laiškus, kuriais siekiama bauginti rinkėjus ir kurstyti neramumus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių