Quantcast

TVF skiria 1,3 mlrd. dolerių skubios paramos Ukrainai

  • Teksto dydis:

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) penktadienį paskelbė apie skubią 1,3 mlrd. dolerių (apie 1 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai per savo naują maisto krizių pagalbos programą.

Paketas padės Ukrainai išspręsti „skubius mokėjimų balanso poreikius... ir paspartins tolesnę finansinę paramą iš Ukrainos kreditorių ir donorų“, pareiškime teigė TVF.

„Prieš daugiau kaip septynis mėnesius prasidėjusio Rusijos karo Ukrainoje mastas ir intensyvumas sukėlė milžiniškas žmonių kančias ir ekonominius skausmus... Šalies bendrasis vidaus produktas, lyginant su 2021-aisiais šiemet susitrauks 35 procentais, o finansavimo poreikiai išlieka labai dideli“, – skelbė fondas.

Apie TVF paramą anksčiau penktadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiandien į Ukrainą pasieks pinigai“, – tviteryje paskelbė Ukrainos lyderis, dėkodamas TVF vadovei Kristalinai Georgijevai bei vykdomajai tarybai.

Ši institucija taip pat teigė, kad Ukrainos valdžia yra didžiąja dalimi atsakinga už tai, kad išlaikė svarbų makro-finansinio stabilumo lygį „šiomis itin daug iššūkių keliančiomis aplinkybėmis“.

K. Georgijeva savo ruožtu teigė, kad svarbiausi sprendimai buvo nukreipti apsaugoti prioritetines išlaidas ir išlaikyti finansiniam stabilumui.

„Kreditoriai ir donorai per atsakingus fondo vykdomuosius direktorius parodė, jog ruošiasi ir toliau finansiškai remti Ukrainą, kad padėtų pasiekti subalansuoto augimo kelio ir vidutinio laikotarpio išorinio gyvybingumo“, – teigė TVF vadovė.

Praėjusią savaitę Pasaulio bankas suteikė Ukrainai papildomą 530 mln. dolerių (544 mln. eurų) papildomos pagalbos „pasirūpinti būtiniausiais poreikiais, sukeltais Rusijos agresijos“. Bankas teigė iš viso mobilizavęs beveik 13 mlrd. dolerių (13,3 mlrd. eurų) skubios pagalbos Ukrainai, iš kurių 11 mlrd. dolerių (11,3 mlrd. eurų) jau buvo paskirstyti.

Tą pačią dieną Jungtinių Valstijų Kongresas patvirtino naują 12,3 mlrd. dolerių (12,6 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketą Ukrainai. Į jį įeina ir 3,7 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. eurų) karinės įrangos.

Jungtinės Valstijos nuo Rusijos karinės invazijos vasarį pradžios Ukrainai iš viso skyrė 65 mlrd. dolerių (66,8 mlrd. eurų) paramos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių