Quantcast

Turkijos prezidentas perspėjo „jūrų banditus“ dėl išteklių žvalgymo prie Kipro

  • Teksto dydis:

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį perspėjo užsienio naftos kompanijas dėl gamtinių išteklių žvalgymo prie Kipro krantų ir tuos, kas šiuo klausimu ignoruoja Ankarą, pavadino „jūrų banditais“, kurių lauks panašus atsakas kaip Sirijoje.

Kalboje naujo turkų karo laivo užsakymo proga R. T. Erdoganas pabrėžė, kad išteklių Viduržemio jūros rytuose eksploatavimas neįtraukiant Ankaros yra nepriimtinas.

Naftos ir dujų gavyba prie Europos Sąjungos nario Kipro krantų yra itin opus klausimas, nes šiaurinį salos trečdalį yra užėmusios Turkijos pajėgos, kurios buvo įvestos 1974 metais, reaguojant į perversmą dėl salos suvienijimo su Graikija.

Turkų gyvenamoje šiaurinėje Kipro dalyje buvo paskelbta Šiaurės Kipro Turkų Respublika, kurią pripažįsta tik Ankara. Jungtinių Tautų pastangos suvienyti salą kol kas buvo nevaisingos.

„Kaip privertėme sumokėti teroristus Sirijoje, taip nepaliksime ir šios scenos jūrų banditams“, – sakė R. T. Erdoganas per „TCG Burgazada“ – trečios turkų gamybos karinės korvetės – užsakymą.

Pastaruosius dvejus metus Turkija Sirijoje vykdė sėkmingas karines kampanijas prieš kurdų pajėgas ir „Islamo valstybės“ džihadistus, ir dabar Ankarą remiančios jėgos kontroliuoja kai kurias šiaurines Sirijos teritorijos dalis.

Užsienio energetikos milžinės, tokios kaip amerikiečių „ExxonMobil“, Italijos ENI ir Prancūzijos „Total“, nepaisydamos ankstesnių R. T. Erdogano perspėjimų yra deklaravusios pasirengimą eksploatuoti energijos išteklius prie Kipro krantų.

Analitikai perspėja, kad ši situacija yra itin opi ir kad vienas neteisingas žingsnis galėtų nulemti didelę konfrontaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
Gal Erdoganas pamokys jankius .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių