Quantcast

Turkijos prezidentas: D. Trumpo „amžiaus sandoris“ yra okupacijos planas

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas mano, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo pasiūlytas „amžiaus sandoris“ dėl padėties Artimuosiuose Rytuose sureguliavimo yra okupacijos projektas.

Savo poziciją Turkijos lyderis išdėstė penktadienį Pakistano parlamente.

„JAV taikos planas Artimiesiems Rytams nėra projektas taikai užtikrinti, – cituoja R. T. Erdoganą Pakistano laikraštis „Dawn“. – Tai – okupacijos projektas“. „Pastarosiomis savaitėmis Amerikos administracija vadino šį planą „amžiaus sandoriu“. Mes (Turkija) išsakėme savo nuomonę apie šį aneksijos planą, – pridūrė jis. – Mes visam pasauliui pareiškėme, kad nepaliksime Šventyklos kalno okupantams izraeliečiams“.

Sausio pabaigoje D. Trumpas per bendrą su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu spaudos konferenciją paskelbė esminius vadinamojo amžiaus sandorio – palestiniečių ir izraeliečių konflikto taikaus sureguliavimo plano – principus. Šis planas grindžiamas abipusiu dviejų valstybių pripažinimu.

JAV siūlo sujungti Gazos Ruožą ir Vakarų Krantą, kurie sudaro Palestinos teritoriją, greitojo susisiekimo koridoriumi, o arabų valstybės sostine pripažinti Rytų Jeruzalę. Tuo pat metu D. Trumpas pavadino „nedalijama Izraelio sostine“ visą Jeruzalę ir pareiškė, kad JAV ketina pripažinti žydų gyvenvietes Izraelio teritorija.

Kaip taikos proceso sąlygas Amerikos prezidentas įvardijo Palestinos valdžios atsisakymą remti Gazos Ruože veikiantį radikalų judėjimą „Hamas“, taip pat ginkluotos kovos nutraukimą. Sureguliavimui paremti JAV siūlo 50 milijardų dolerių investicijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nerijus

Nerijus portretas
Tegul geriau D. Trampas tuos milijardus Lietuvai skiria.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių