Quantcast

Turkija teigia norinti konkrečių Suomijos ir Švedijos veiksmų

Turkija teigia, kad savo prieštaravimų Suomijos ir Švedijos stojimui į NATO atsisakys tada, kai šios Šiaurės šalys imsis konkrečių veiksmų ir nutrauks savo tariamą paramą teroristinėms grupuotėms, pareiškė turkų užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

„Į Turkijos būgštavimus turi būti sureaguota konkrečiais veiksmais, – spaudos konferencijoje žurnalistams teigė M. Calusoglu. – Jos (Suomija ir Švedija) turi liautis rėmusios terorizmą.“

Švedija ir Suomija praėjusią savaitę įteikė oficialias paraiškas dėl stojimo į NATO. Abi šalys nusprendė siekti narystės Aljanse po Rusijos invazijos į Ukrainą. Tačiau sparčiam stojimo procesui sutrukdė Turkija, kuri apkaltino šias šalis, kad jos teikia saugų prieglobstį Ankarai priešiškoms ginkluotoms grupuotėms, ir ėmėsi kritikuoti jai Helsinkio ir Stokholmo įvestą kai kurių ginklų eksporto embargą.

Bet kokiems sprendimams dėl NATO plėtros reikalingas visų 30 Aljanso šalių narių ir jų parlamentų pritarimas.

Trečiadienį Turkijoje apsilankė Suomijos ir Švedijos delegacijos. Čia jos surengė derybas su turkų pareigūnais. Po pokalbių Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nurodė, kad buvo pastebėta teigiamų ženklų dėl ginklų eksporto embargo atšaukimo. Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde savo ruožtu pabrėžė, kad dialogas buvo konstruktyvus ir bus tęsiamas.


Šiame straipsnyje: SuomijaŠvedijaTurkijaNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių