Quantcast

Turkija teigia, kad Vakarai nepasidalijo informacija apie grėsmę saugumui

Ankara penktadienį antrą dieną piktinosi keliomis Vakarų šalimis, kurios laikinai uždarė savo konsulatus Stambule ir kaltino jas, kad jos nepasidalijo informacija apie grėsmę saugumui, dėl kurios buvo uždarytos atstovybės, taip esą siekdamos pakenkti Turkijai.

Šią savaitę devynios Vakarų šalys uždarė savo konsulatus Stambule arba, motyvuodamos grėsmėmis saugumui, perspėjo Turkijoje viešinčius piliečius dėl kelionių. Šios priemonės papiktino Turkiją, kuri ketvirtadienį protestuodama iškvietė šių šalių ambasadorius. Turkijos vidaus reikalų ministras apkaltino šalis, kad jos vykdo „psichologinį karą“ ir bando sužlugdyti Turkijos turizmo pramonę.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavušohlus) tvirtino, kad devynios šalys nepasidalijo su Turkijos pareigūnais informacija apie įtariamą grėsmę saugumui. Jo ministerija nurodė, kad tos devynios šalys yra Jungtinės Valstijos, Nyderlandai, Šveicarija, Švedija, Britanija, Vokietija, Belgija, Prancūzija ir Italija.

„Jie mums sako, kad turi konkrečios informacijos apie grėsmę. (...) Bet iš kur ji atsirado, kur yra grėsmė, kas ją įvykdys? Apie tai nėra jokios informacijos“, – sakė M. Cavusoglu per bendrą spaudos konferenciją su savo kolega iš Argentinos.

„Paklausėme mūsų Vidaus reikalų ministerijos. Jie sako, kad konkrečia informacija nesidalijama. (...) Paklausėme mūsų žvalgybos agentūros. Konkretaus keitimosi informacija nėra“, – skundėsi jis.

Ministras taip pat teigė, kad Turkija įtaria, jog dėl uždarymo yra „paslėptų motyvų“, įskaitant tariamą ketinimą pakenkti prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) valdančiajai partijai prieš prezidento ir parlamento rinkimus, kurie planuojami gegužės 14 dieną.

„Jei jie bando sukurti įvaizdį, kad Turkija yra nestabili ir kad kyla terorizmo grėsmė, tai neatitinka nei draugystės, nei Aljanso dvasios, – sakė jis. – Tai ypač aktualu prieš rinkimus. Jei jie bando pastatyti [valdančiosios partijos] vyriausybę, prezidento vyriausybę, į sunkią padėtį, mūsų žmonės puikiai žino, kas už to slypi. (...) Tai nepasitarnaus jų tikslams.“

Šią savaitę Vokietijos ambasada, pranešdama apie savo konsulato uždarymą, nurodė galimų atsakomųjų išpuolių riziką po Korano deginimo incidentų kai kuriose Europos šalyse. JAV ambasada perspėjo savo piliečius dėl galimų išpuolių prieš bažnyčias, sinagogas ir diplomatines atstovybes bei kitas vietas, kuriose dažnai lankosi vakariečiai.

Lapkričio mėnesį per sprogimą populiariame Stambulo pėsčiųjų Istiklalo prospekte, esančiame pačioje miesto širdyje ir netoli kelių užsienio konsulatų, žuvo šeši žmonės, dar keli buvo sužeisti. Turkijos pareigūnai dėl išpuolio kaltino kurdų kovotojus.

Radikalios islamo grupuotės ir kairieji kovotojai taip pat yra surengę kruvinų išpuolių Turkijoje.

Vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu (Siuleimanas Soilu) ketvirtadienį sakė, kad Turkija šiemet jau surengė 60 operacijų prieš „Islamo valstybės“ grupuotę ir sulaikė 95 žmones. Praėjusiais metais per daugiau kaip 1 000 operacijų prieš šią grupuotę buvo sulaikyta beveik 2 000 IS įtariamųjų, sakė jis.

Turkijos užsienio reikalų ministerija praėjusį savaitgalį paskelbė perspėjimą Europos šalims dėl antiturkiškų demonstracijų ir to, ką ji pavadino islamofobija. Įspėjimas buvo paskelbtas po prieš savaitę vykusių demonstracijų prie Turkijos ambasados Švedijoje, kur prieš islamą nusiteikęs aktyvistas sudegino Koraną, o prokurdiškos grupės protestavo prieš Turkiją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietiškas

Pilietiškas portretas
Ir vėl erdoganui kalti visi, tik ne jis pats! Pamąstyk, ką darai blogai! Vien tas korano deginimas ir grasinimas šalims ją reiškia - teisybė bent per žemės drebėjimus turi būti suprasta

Turkija

Turkija portretas
Jau virš 70 metu vykdo europos Muslimatizacija ,greit kryziai ant baznyciu pakeis pjautuvai panasus i jauna 'menuli'.

nugis

nugis portretas
Jie galvoja, kad sutrugdys NATO plėtrą ir šantažuos Švediją dėl priėmimo, bet tai neatitinka vakarų ketinimo, ir galvojo , jog nėra būdų vakarams atsakyti. Nevažiuoja turistai ir bus dar sunkiau ekonomiškai, paprasti turkai yra pragmatiški, kam jiems tokia valdžia, kuri trugdo jų bizniui
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių