Quantcast

Turkijai nepriimtinas ES finansinis pasiūlymas dėl pabėgėlių krizės

  • Teksto dydis:

Turkijos užsienio reikalų ministras Feridunas Sinirlioglu (Faridunas Sinirliohlu) penktadienį migrantų krizei švelninti siūlomą ES finansinę paramą Turkijai pavadino nepriimtina ir pareiškė, kad su Briuseliu sutartas veiksmų planas kol kas tėra tik projektas, o ne galutinis susitarimas.

„Esama Europos Sąjungos pasiūlyto finansinio paketo, bet mes jiems atsakėme, kad tai nepriimtina“, – sakė žurnalistams F.Sinirlioglu, pažymėdamas, kad Turkijai reikia bent 3 mlrd. eurų papildomos pagalbos per pirmuosius metus.

Anot jo, ketvirtadienį vėlai vakare sutartas veiksmų planas „nėra galutinis“, o tik „projektas, kuris dar derinamas“.

Anksčiau skelbta, kad turkų pareigūnai per ketvirtadienį Ankaroje vykusias derybas pateikė ES pasiuntiniams „pageidavimų sąrašą“, kurį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) vėliau aptarė su lyderiais per viršūnių susitikimą Briuselyje.

Tarp tų reikalavimų esąs prašymas skirti 3 mlrd. eurų papildomos pagalbos, sušvelninti vizų režimą, atverti naujus skyrius stringančiose derybose dėl Turkijos narystės Europos Sąjungoje, įtraukti ją į „saugių šalių“, kurių piliečiams lengviau suteikiamas prieglobstis, sąrašą, taip pat rengti daugiau Turkijos ir ES pareigūnų susitikimų, sakė vienas Bendrijos šaltinis.

J.-C.Junckeris sakė naujienų agentūrai AFP, kad sutartyje nebuvo įvardytos jokios konkrečios pinigų sumos ir kad dėl tų skaičių dar turės būti deramasi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių