Quantcast

Turkija ketina nusiųsti karių į „taikos palaikymo centrą“ Kalnų Karabache

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį paprašė parlamento leisti nusiųsti karių į Azerbaidžaną, siekiant įsteigti drauge su Rusija „taikos palaikymo centrą“, turintį stebėti, kaip laikomasi paliaubų ginčijame Kalnų Karabacho regione.

Tokį prašymą R. T. Erdoganas pateikė po dvi dienas Ankaroje trukusių derybų su rusų pareigūnais. Per tuos susitikimus buvo tariamasi, kaip abi regioninės galybės galėtų kartu įgyvendinti taikos susitarimą, pasirašytą tarpininkaujant Maskvai praėjusią savaitę.

Turkija yra viena glaudžiausių Azerbaidžano sąjungininkių ir uoliai gina Baku teisę susigrąžinti žemes, kurias per 1988–1994 metais vykusį karą užėmė armėnų separatistai.

Minimu susitarimu buvo užbaigtos daugiau nei šešias savaites trukusios kautynės, pareikalavusios daugiau nei 1 400 žmonių gyvybių, o etniniai armėnai sutiko pasitraukti iš kelių rajonų Azerbaidžanui pagal tarptautinę teisę priklausančiame anklave.

R. T. Erdoganas pirmadienį paprašė parlamento nusiųsti misiją, siekiant „įsteigti bendrą centrą su Rusija ir vykdyti centro veiklą“.

Remiantis prezidento prašymu, pajėgos būtų dislokuotos vieneriems metams, o karių skaičių nustatytų pats R. T. Erdoganas.

Paliaubų laikymąsi stebėti įsipareigojusi Rusija pasiuntė į Kalnų Karabachą 1 960 taikdarių, taip pat dešimtis šarvuočių ir kitų kovos mašinų.

Maskva ne kartą pabrėžė, kad pagal susitarimą Turkija negalės dislokuoti regione savo karių.

Tarpininkaujant Rusijai pasiektame susitarime nurodoma, kad „taikos palaikymo centras steigiamas, siekiant prižiūrėti paliaubas“, bet nepatikslinama, koks bus jo formalus vaidmuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Čiuožk tik, nepraustaburni!!!

Nigga

Nigga portretas
Gydykis kloune "skaitytojau" pamiršo suleisti tau turbūt šiandien.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Turkai - okupantų maskolių ir grobikų azerų kolaborantai! Konstantinopolio soboro nusavintojai - grobikai!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių