Quantcast

Turino merė nori sukurti pirmą Italijoje vegetarišką miestą

  • Teksto dydis:

Nuo veršienos tuno padaže vitello tonnato iki jautienos, patroškintos žinomiausiame Pjemonto regiono raudonajame vyne, brasato al Barolo – mėsos patiekalai yra neatskiriama šimtmečius besitęsiančios Šiaurės Italijos regiono maisto tradicijos dalis.

Tačiau naujoji Turino merė ir populistinio „Penkių žvaigždučių judėjimo“ (angl. Five Star Movement) narė Chiara Appendino gali šią tradiciją pakoreguoti po to, kai šią savaitę pažadėjo savo administracijoje „prioritetu“ iškelti vegetarizmą ir veganizmą, skelbia „The Guardian“.

Pagal 62 puslapių „Penkių žvaigždučių judėjimo“ manifestą, mėsos ir netgi pieno produktų atsisakymas yra privalomas, norint apsaugoti aplinką ir gyvūnų sveikatą bei gerovę.

Kol nėra paviešinti konkretūs strategijos aspektai, tikimasi, kad miesto mokyklose bus sukurti edukaciniai projektai apie gyvūnų gerovę ir mitybą.

Šis Italijos savivaldybėse precedento neturintis žingsnis eina koja kojon su euroskeptiško “Penkių žvaigždučių judėjimo” politika. Judėjimas propaguoja kai kurias pažangias vertybes, kaip antai aplinkosauga ir atsinaujinantys energijos šaltiniai, tačiau yra dviprasmiškas migracijos atžvilgiu bei nepalaikė iniciatyvos išplėsti homoseksualių italų tėvystės teisių.

31-erių C. Appendino tapo “Penkių žvaigždučių judėjimo” numylėtine po netikėtos pergalės birželį, kai ji įveikė tuometinį miesto merą demokratą Piero Fassino ir užėmė jo postą. Tačiau nuolatiniai naujosios merės pasisakymai prieš mėsos vartojimą gali sukelti visuomenės priešiškumą.

Socialiniame tinkle jos pareiškimai apie vegetarizmą buvo išjuokti.

„Jei tu nepaklusi Turino merės darbotvarkei, eisi miegoti be vakarienės“, – rašo vienas komentatorius.

Merės darbotvarkė kritikos susilaukė ir dėl to, kad joje neužsimenama apie pramonės sritį, nors Turinas yra laikomas Italijos industrijos širdimi, jame įsikūrę automobilių gamintojai „Fiat“ ir „Alfa Romeo“.

Naujai pasiskirta tarybos narė Stefania Giannuzzi, atsakinga už aplinkosaugą, sakė, kad vegetarizmo propagavimu nebuvo siekta įžeisti Pjemonto mėsos gamintojų.

„Aš nenorėčiau sukurti susipriešinimo su mėsos industrija. Mes nenorime uždaryti mažų parduotuvių ar sužlugdyti žmonių, kurie daugybę metų dirbo, kad sukurtų Pjemonto maisto ir vyno paveldą“, – tikino S. Giannuzzi.

Visgi „Penkių žvaigždučių judėjimas“ turėtų nenuvertinti iššūkio, su kuriuo jiems teks susidurti Turine. Praeitais metais, kai Pasaulio sveikatos organizacija įtraukė vytintą mėsą – kumpį, dešreles ir saliamį – į kancerogeninių maisto produktų sąrašą, Italijos mėsos gamintojai iškeikė šią klasifikaciją, pavadinę ją „mėsos terorizmu“.


Šiame straipsnyje: Turinasmerėvegetarizmasmiestas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pff

Pff portretas
Prikolnai. Atvaryčiau prie merijos, atsisėsčiau ant jos laiptų ir nuo iešmo lapnočiau avienos šašlyką. Whooo hooo.

Orka

Orka portretas
Siaubas. Jei taip koks Triperiškių miestelio seniūnas nuspręstų, kad gyventojai nebeturėtų mylėtis, nes jam pačiam nebestovi?...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių