Quantcast

Tūkstančiai žmonių protestavo Bangladeše dėl Koranų sudeginimo

  • Teksto dydis:

Tūkstančiai žmonių surengė protestus po to, kai Bangladeše, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai, buvo sudeginta dešimtys Koranų, o keli pareigūnai buvo sužaloti, pirmadienį pranešė policija.

Naujienų agentūrai AFP policijos pareigūnas Ajbaharas Ali Shaikhas (Adžbaharas Ali Šaichas) nurodė, kad naktį iš sekmadienio į pirmadienį pareigūnai panaudojo gumines kulkas ir ašarines dujas, kad išvaikytų mažiausiai 10 000 asmenų minią, bandžiusią užpulti du vyrus, kaltinamus šventųjų knygų sunaikinimu.

Kitas policijos pareigūnas pareiškė, kad per susirėmimus buvo sužeista mažiausiai 14 policininkų, tačiau duomenų apie nukentėjusius protestuotojus neturėjo.

Du vyrai buvo sulaikyti šiaurės rytiniame Sileto mieste – vienoje iš konservatyviausių Bangladešo dalių. Pasak jų, Koranai buvo sudeginti, nes šios šventosios knygos buvo senos ir turėjo spausdinimo klaidų.

A. A. Shaikhas įvardino du kaltinamuosius kaip mokyklos direktorių Nururą Rahmaną ir Mahbubą Alamą. Policija taip pat pranešė, kad konfiskavo 45 apdegusio Korano egzempliorius.

Kai kurie musulmonų mokslininkai teigia, kad nebenaudojamo Korano sunaikinimas yra galimas, jei tai daroma pagarbiai.

Praėjusį mėnesį po kelių protestų, kurių metu buvo viešai išniekintas Koranas, įskaitant puslapių padegimą, tarp musulmoniškų šalių ir Švedijos bei Danijos kilo įtampa.

Abi valstybės pasmerkė šiuos išniekinimus, tačiau sakė, kad gerbia savo įstatymus dėl žodžio ir susirinkimų laisvės.

Bangladeše gyvena 170 mln. gyventojų, iš kurių 90 proc. yra musulmonai, o likusią dalį daugiausia sudaro hinduistai ir krikščionys.

Šioje Pietų Azijos šalyje smurtas dėl religinių įsitikinimų yra įprastas reiškinys, o mažumos dažnai patiria išpuolius dėl kalbų apie numanomą šventvagystę ir pranešimų, kuriuose socialiniuose tinkluose pašiepiamas islamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

korane raso

korane raso portretas
musulmonas atemes kitatikiui gyvybe, igauna Amzina gyvenima .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių