Quantcast

Trečioji lytis: ar jai reikia suteikti atskirą teisinį statusą?

Pasaulyje kasmet gimsta tūkstančiai vaikų, neturinčių aiškios lyties. Aukščiausias Vokietijos etikos organas sprendžia, ar suteikti jiems atskirą teisinį statusą.

Sunkus galvosūkis

Kai Diana Hartmann gimė 1965-aisiais, gydytojai negalėjo atsakyti į klausimą: „Berniukas ar mergaitė?“ Kūdikis buvo sveikas, bet jo lytis, medikų žodžiais, buvo neaiški. Diana turėjo abiejų lyčių bruožų. Gydytojai nusprendė, kad tai turėtų būti berniukas, bet motina kūdikį matė kaip mergaitę ir pavadino jį Diana. Gydytojai siūlė atlikti operaciją, bet motina atsisakė.

D.Hartmann atvejis nėra unikalus. Statistika rodo, kad vien Vokietijoje kasmet gimsta nuo 80 iki 120 interseksualių kūdikių. Jie neturi vienai ar kitai lyčiai būdingo chromosomų rinkinio, jų hormonai funkcionuoja kitaip negu daugumos žmonių, jie gali turėti vyro arba moters genitalijas – arba abiejų mišinį.

Visuomenėje, kurioje tiek daug priklauso nuo lyčių skirtumų, neaiškumas šiuo klausimu kelia daugybę rūpesčių tiek tėvams, tiek gydytojams, tiek valdžiai.

Kaip užtikrinti orų gyvenimą?

Vokietijos Nacionalinė etikos taryba nuo 2010 m. gruodžio svarsto, kaip užtikrinti tokiems vaikams orų ir visavertį gyvenimą. Ji konsultuojasi su medikais, teisininkais, sociologijos ekspertais bei pačiais interseksualais ir artimiausiomis savaitėmis žada pristatyti ataskaitą.

Pagrindiniai klausimai, kuriuos stengiasi išspręsti taryba, – ar įvesti trečiąją lytį ir ar leisti interseksualams atlikti lyties koregavimo operacijas, ir jeigu taip, kokio amžiaus ir kokiomis sąlygomis. Iki šiol tokios operacijos atliekamos kūdikiams iki vienų metų, šitaip stengiantis apsaugoti juos nuo traumų.

Šlėzvigo-Holšteino universitetinės klinikos profesorius Olafas Hiortas teigia, kad reikėtų nustatyti aiškias gaires ir įsteigti specialius centrus, kurie teiktų pagalbą bei informaciją gydytojams ir interseksualių vaikų tėvams.

Medicinos istorikė Ulrike Klöppel atkreipė dėmesį, kad iki šiol tyrimai buvo atliekami su vaikais, kuriems jau buvo atlikta lyties korekcija.

„Klausimas turėtų būti toks: “Ar interseksualai, kuriems nebuvo atlikta operacija, negali visavertiškai gyventi?„ Tai būtų moksliška. O dabar mes judame viena kryptimi ir nepaliekame erdvės argumentams prieš vyraujančią teoriją“, – tvirtino ekspertė.

Siūlo naikinti lyties skiltį

D.Hartmann irgi nori daugiau informacijos – ne tiek medicininiais tikslais, kiek bendroms lyties ir interseksualumo sąvokoms apibrėžti. Ji atsargiai vertina siūlymus įvesti trečiąją lytį, nes šitaip interseksualai gali tapti dar labiau izoliuoti.

„Kas priklauso trečiajai lyčiai? O kas pirmajai ir antrajai?“ – abejonėmis dalijosi D.Hartmann.

Pagal dabartinius Vokietijos įstatymus kūdikio lytis turi būti užregistruota per savaitę nuo gimimo. Išskirtiniais atvejais galimos išimtys, bet ne ilgiau, nei vaikas pasieks lytinę brandą. Daugelis pritaria siūlymui medicinos dokumentų lyties skiltyje įvesti trečią punktą. Bet kaip jis turėtų skambėti?

Medicinos istorikė U.Klöppel siūlo išvis panaikinti lyties skiltį arba leisti užpildyti ją tuomet, kai žmogus pats galės pasirinkti, kokios lyties nori būti.

O.Hiortas siūlo nuspręsti, kokiais atvejais skirstymas į lytis yra svarbus, o kokiais išvis nereikalingas.

„Ar kūdikis sveikas?“ – tai pirmas klausimas gimus vaikui. Bet antrasis – „Berniukas ar mergaitė?“ – ateityje gali būti formuluojamas kitaip arba išvis atmestas", – teigė profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apsigimimas

apsigimimas portretas
Apsigimimas.O apsigimimas neturi atskiros lyties.Kudikiui gimus su 6 plastakos ar kojos pirstais neraso kad jis sesiakojis vyras ar moteris o pirsteli nupjauna ir viskas,jei kudikis apsigime su abiem lyties organais vienus reikia salinti , nebus jis dvigubas(iskrypelis).Trecios zmoniu rusies Dievas nesukure tad Vokieciai nesistenkit, nebent Hitleriais jus juos pavadincit ir kursit monstru armija.....

palaukit

palaukit portretas
Kokia trečioji lytis?Kas čia per nesamonės?Tai gal kalbėkite apie apsigimimus ,o ne apie trečiaja lytį.Gamtoje nebūna ar tai telyčia ar tai jautis.Ar tai kalė ar tai šuva.Jei daugėja tokių apsigiminų,vadinasi turit ieškoti priežaščių.

Antram

Antram portretas
Gamtoje yra trys lytys.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių