Quantcast

Tos pačios lyties asmenų santuokų klausimas Indijoje perduotas didesnei teisėjų kolegijai

  • Teksto dydis:

Indijos Aukščiausiasis Teismas peticijas dėl tos pačios lyties asmenų santuokų teisinio pripažinimo pirmadienį perdavė nagrinėti didesnei konstitucinei kolegijai.

Tai įvyko praėjus dienai po to, kai vyriausybė pareiškė prieštaraujanti tokioms sąjungoms.

Pastaraisiais metais LGBTQ teisės Indijoje išsiplėtė ir, jei ši byla bus sėkminga, šalis taps tik antrąja Azijoje po Taivano, pripažįstančia tos pačios lyties asmenų sąjungas.

Sekmadienį konservatyvioji hinduistų nacionalisto premjero Narendros Modi (Narendros Modžio) vyriausybė šalies Aukščiausiajam Teismui pareiškė nepritarianti tos pačios lyties asmenų santuokoms ir teigė, kad bet kokie pakeitimai priklauso nuo parlamento, o ne nuo teismų.

Jos pareiškime teigiama, kad „bet koks kišimasis... visiškai sugriautų delikačią šalyje galiojančių asmeninių įstatymų ir visuomenėje priimtų vertybių pusiausvyrą“.

„Tos pačios lyties asmenų gyvenimas kartu kaip partneriams ir lytinių santykių turėjimas... nesulyginami su Indijos šeimos – vyras, žmona ir vaikai – koncepcija“, – priduriama jame.

Aukščiausiasis Teismas pirmadienį perdavė bylą penkių teisėjų specialiajai konstitucinei kolegijai.

Ji kitą mėnesį nuspręs, ar tos pačios lyties asmenų santuokos pripažinimas galimas pagal Indijos konstituciją. Kitą posėdį numatoma surengti balandžio 18-ąją, o bylos nagrinėjimas bus transliuojamas tiesiogiai, pranešė teismas.

„Mes ir toliau puoselėjame viltį... Labai džiaugiamės, kad šis klausimas buvo perduotas konstitucinei kolegijai, nes manome, kad tai yra pagrindinių ir konstitucinių teisių klausimas“, – sakė vienam iš peticijos teikėjų atstovaujanti advokatė Niharika Karanjawala (Niharika Karandžavala).

2014-aisiais translyčiai asmenys buvo oficialiai pripažinti „trečiąja lytimi“, o po trejų metų Indijos Aukščiausiasis Teismas pripažino, kad seksualinė orientacija yra saugoma pagal vieną pagrindinių teisių – teisę į privatumą.

2018 metais priimtu nuosprendžiu buvo panaikintas kolonijinių laikų įstatymas, draudžiantis homoseksualų lytinius santykius, o praėjusiais metais teismas nusprendė, kad nesusituokę partneriai arba tos pačios lyties poros turi teisę gauti socialines išmokas.

Tačiau LGBTQ bendruomenės teisės išlieka jautri tema didžiąja dalimi konservatyvioje ir itin religingoje Indijos visuomenėje.

„2018 metų sprendimu homoseksualumas buvo dekriminalizuotas. Tai reiškia, kad bendruomenė... nebelaikoma tokioje pačioje kategorijoje kaip nusikaltėliai, žudikai, vagys ir visi kiti“, – sakė LGBTQ teisių aktyvistė Anjali Gopalan (Andžali Gopalan).

„Tačiau bendruomenei nesuteikta jokių kitų teisių, pavyzdžiui, teisių, kurias mes, šios šalies piliečiai, laikome savaime suprantamomis, o akivaizdžiausia iš jų yra teisė tuoktis“, – pridūrė ji.

Vienas iš peticijos teikėjų Abhay Dangas (Abhajus Dangas) šiemet naujienų agentūrai AFP sakė, kad jis ir jo partneris įstatymo požiūriu yra „tiesiog svetimi žmonės“, nors 2021-aisiais atšventė vestuves.

„Nepriklausomai nuo to, kokias teises suteikia santuoka, kurias heteroseksualios poros laiko savaime suprantamu dalyku, mes, tos pačios lyties poros, tų teisių neturėjome“, – teigė jis.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė


Šiame straipsnyje: IndijaLGBTQhomoseksualumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

DIDESNĖS KOLEGIJOS TEISĖJŲ NUTARIMAS:

DIDESNĖS KOLEGIJOS TEISĖJŲ NUTARIMAS: portretas
"Vyrus kastruoti, o moterys į Ukrainos fronto pirmas linijas"...

be veltui

be veltui portretas
ten demonstracijos prasidėjo ............... pasipiktino masiškai

ai

ai portretas
del manes tie pindusai nors ir su karvem...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių