Quantcast

Torių stovykloje – maratonas dėl JK lyderio vardo

Britų torių Rishi Sunako ir Liz Truss kova dėl teisės tapti naujuoju Jungtinės Karalystės premjeru įgauna pagreitį. Prieš prasidedantį balsavimą dėl būsimo Boriso Johnsono įpėdinio lažybininkai aiškia favorite laiko užsienio reikalų sekretorę L.Truss.

Dėmesys ekonomikai

Britų diplomatijos vadovė ir buvęs iždo kancleris R.Sunakas jau dvi savaites vykdo intensyvią rinkimų kampaniją, per kurią ne kartą aštriai ginčijosi įvairias klausimais, ypač dėl savo ekonominių planų.

L.Truss žadėjo, kad pergalės atveju sumažintų mokesčius, siekdama atgaivinti smunkančią šalies ekonomiką ir palengvinti sparčiai augančių kainų naštą. Ekonomikai per koronaviruso pandemiją vadovavęs R.Sunakas savo varžovės planus vadino fantazijų ekonomika, kuri skatins infliaciją ir dar labiau apsunkins viešuosius finansus, sunkiai atsigaunančius po pandemijos.

Abu varžovai akcentuoja vienybės svarbą pasibaigus rinkimams ir supranta, kad opozicinės Leiboristų partijos populiarumas išaugo prasidėjus ekonomikos krizei.

Tačiau tarp partijos narių savo varžovei populiarumu gerokai nusileidžiantis R.Sunakas praėjusią savaitę reikšmingai pakeitė savo poziciją ir paskelbė planuojantis panaikinti PVM už suvartojamą elektros energiją.

Sekmadienį jis taip pat pažadėjo iki kito parlamento kadencijos pabaigos, t.y. ne vėliau kaip iki 2029 m. gruodžio, 20 proc. sumažinti pajamų mokesčio bazinę normą.

Buvęs iždo kancleris eiliniams partijos nariams žadėjo, kad tapęs premjeru padarytų galą „woke nesąmonėms“ – pabrėžtinam ar perdėtam jautrumui socialinėms, kultūrinėms ir rasinėms problemoms, ir sustabdytų „smegenų plovimą“. Vis dėlto jis pridūrė, kad „visiškai nesuinteresuotas dalyvauti vadinamajame kultūriniame kare“.

42 metų R.Sunakas taip pat pristatė planus, kaip gaivintų miestų centrus. „Iki 2025 m. noriu sumažinti tuščių parduotuvių skaičių ir užtikrinti, kad jos taptų klestinčiu vietos turtu, – sakė jis. – Taip pat kovosiu su antisocialiniu elgesiu, grafičiais ir šiukšlinimu, išplėsdamas policijos įgaliojimus ir padidindamas baudas.“

Anglijos rinktinei laimėjus Europos čempionių titulą, R.Sunakas pažadėjo Didžiojoje Britanijoje surengti moterų futbolo pasaulio čempionatą.

L.Truss, buvusi Britanijos išstojimo iš ES priešininkė, vėliau tapusi entuziastinga šalininke, pažadėjo, kad ūkininkams taps neprivalomos ES taisyklės ir bus padidintas šalies apsirūpinimo maistu saugumas.

Ji taip pat pažadėjo spręsti darbo jėgos trūkumą žemės ūkio sektoriuje, iš dalies nulemtą po „Brexit“ įvestų imigracijos ribojimų ir privertusį britų ūkininkus vaisius palikti pūti, o sveikas kiaules – išskersti.

Abu varžovai akcentuoja vienybės svarbą pasibaigus rinkimams, suprasdami, kad opozicinės Leiboristų partijos populiarumas išaugo prasidėjus ekonomikos krizei ir kilus politiniam triukšmui dėl B.Johnsono.

Buriasi rėmėjai

Nuo renginio Lidse L.Truss ir R.Sunakas prasidėjo dvylikos visoje šalyje vyksiančių kandidatų susitikimų su eiliniais Konservatorių partijos nariais, išrinksiančiais B.Johnsono įpėdinį, ciklas.

L.Truss sulaukė reikšmingo palaikymo iš gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o, populiaraus tarp partijos narių už teigiamai vertinamą darbą vykstant karui Ukrainoje. Jis išreiškė savo paramą L.Truss, teigdamas, kad ji yra „vienintelė kandidatė, turinti reikiamos patirties“.

Užsienio reikalų sekretorės pažadas pergalės atveju nedelsiant sumažinti mokesčius taip pat padėjo jai užsitikrinti buvusio pretendento į Konservatorių partijos pirmininko postą Tomo Tugendhato paramą. Šis politikas yra įtakinga figūra tarp centristinių pažiūrų torių.

Nepaisant įtakingų veikėjų pareikštos paramos, L.Truss tvirtino, kad varžybos tebėra labai įtemptos.

R.Sunakas, kurio atsistatydinimas iš ministrų kabineto liepą padėjo įžiebti vyriausybės narių maištą prieš B.Johnsoną dėl mėnesius vyriausybę persekiojusių skandalų, pripažino, kad jo varžovė yra kovos dėl partijos pirmininko posto favoritė.

Tarptautinės prekybos ministrė Penny Mordaunt, kuri per torių parlamentarų balsavimą liko trečia, pranešė remianti L.Truss, pavadino ją vilties kandidate ir gyrė pastarosios „autentiškumą, ryžtą, ambicijas dėl šalies“.

Ryški: per rinkimus L.Truss lieka ištikima sau – žada mažinti ES suvaržymus, kategoriškai pasisako prieš Škotijos siekį atsiskirti.

R.Sunakas nesulaukė net savo įpėdinio Nadhimo Zahawi paramos. „Liz supranta, kad status quo krizių metu – ne išeitis“, – laikraščiui „The Telegraph“ rašė N.Zahawi. Jis užsipuolė R.Sunako planą teikti prioritetą kovai su infliacija dabar, o mokesčius mažinti vėliau.

Konservatorių partijos nariams, kurių yra maždaug 200 tūkst., pradėjus balsuoti paštu ir internetu, apklausos rodo, kad nemažai jų – kaip ir B.Johnsonas – skundžiasi R.Sunaku. Ministras pirmininkas oficialiai nepalaiko nė vieno kandidato, bet padėjėjams yra sakęs, kad ketina duoti patarimų savo įpėdiniui, kad ir kas „ji“ būtų, pranešė laikraštis „The Sunday Times“.

Tuo metu R.Sunaką parėmė buvęs konservatorių lyderis Williamas Hague'as, jo pirmtakas parlamente nuo jų apygardos Anglijos šiaurėje. Anot W.Hague'o, R.Sunakas yra „itin disciplinuotas ir racionalus“.

Nevengia asmeniškumų

Iki dienos, kai bus paskelbtas B.Johnsono įpėdinis, lieka mažiau nei mėnuo: naujojo premjero pavardė turėtų paaiškėti rugsėjo 5-ąją.

Augančią įtampą ir kandidatų priešiškumą atspindi pasipylę aštrūs asmeninio pobūdžio pasisakymai.

R.Sunakas, turtingas buvęs finansininkas, sulaukė kandžių L.Truss stovyklos pastabų dėl jo tariamos silpnybės prabangiems prekių ženklams, esą liudijančios, kad jam svetimos sunkmetį išgyvenančių paprastų britų problemos.

"Kalbama ne apie tai, kokius batus aviu ar kokį kostiumą dėviu. Kalbama apie tai, ką ketinu daryti šalies labui“, – į tai per renginį Lidse atsakė R.Sunakas. Šiuos buvusio iždo kanclerio žodžius palydėjo plojimai, nors vienas iš klausytojų apkaltino jį „dūrus peiliu Borisui Johnsonui į nugarą“: R.Sunakas buvo vienas pirmųjų, pasitraukusių iš Vyriausybės ir taip sukėlusių B.Johnsono kabineto krizę.

R.Sunako rinkimų kampanijos atstovai taip pat skundėsi dėl nešvarių triukų ir ragino atlikti išsamų ir tinkamą tyrimą dėl nuolatinio ir tyčinio vyriausybinių dokumentų nutekinimo, kuriuo siekiama sumažinti jo šansus laimėti.

L.Truss buvo priminta jos ankstesnė parama „Brexit“, kurį dabar uoliai palaiko, ir vadovavimas Liberalų demokratų partijos jaunimo sparnui Oksfordo universitete, kai ji ragino panaikinti monarchiją.

„Beveik iš karto, kai pasakiau tą kalbą (apie monarchiją), dėl to pasigailėjau, – sakė L.Truss. – Būdama paauglė nevengiau veltis į polemiką.“

L.Truss sukėlė ir Škotijos valdančiųjų nacionalistų pasipiktinimą, kai per Ekseteryje vykusį kampanijos renginį Škotijos nepriklausomybės reikalaujančią Škotijos premjerę Nicolą Sturgeon pavadino dėmesio siekiančia veikėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
ne boba nes tai prives prie karo o gal spec t to ir siekia juk tecer irgi kariavo uz folklandus kurie nepriklause kaip ir indija===

Iki ko dasivažiavo

Iki ko dasivažiavo portretas
UK
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių