Quantcast

Th. May šaukia skubų pasitarimą dėl užimto tanklaivio

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį šaukia šalies nepaprastųjų situacijų komiteto pasitarimą, per kurį bus aptariamas Irano įvykdytas su Britanijos vėliava plaukiojančio tanklaivio užėmimas Persijos įlankoje.

Trečiadienį atsistatydinsianti Th. May pirmininkaus Britanijos vyriausybės nepaprastųjų situacijų komiteto COBR posėdžiui, kuris prasidės apie 10 val. 30 min. vietos (12 val. 30 min. Lietuvos) laiku, informavo Dauningo gatvės atstovė spaudai.

„Gavus naujausią informaciją iš ministrų ir pareigūnų, per COBR pasitarimą bus aptariamas laivybos saugumo Persijos įlankoje palaikymas“, – pridūrė atstovė.

Tai bus jau trečias JK nepaprastųjų situacijų komiteto pasitarimas nuo penktadienio, kai Iranas užėmė tanklaivį „Stena Impero“. Londonas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai pareiškė, kad tai buvo neteisėtas veiksmas, įvykdytas Omano vandenyse.

COBR posėdžiai, kuriuose dalyvauja ministrai, saugumo, žvalgybos ir kariuomenės vadovai, paprastai vyksta tam tikroje saugioje patalpoje Londono centre.

JK Persijos įlankoje turi karališkojo laivyno minininką „Montrose“, be to, visiems su Britanijos vėliava plaukiojantiems laivams nurodyta kol kas vengti Hormūzo sąsiaurio.

Laiškas JT Saugumo Tarybai

Savo laiške JK Saugumo Tarybai Britanija nurodė, kad Iranas tvirtino, jog švedų kompanijai priklausantis tanklaivis „Stena Impero“ bandė įplaukti į sąsiaurį išplaukimo maršrutu ir esą nereagavo į perspėjimus bei išjungė savo atsakiklį.

„To nebuvo“, – sakoma laiške.

Iraniečių pareigūnai taip pat tikino, kad tanklaivis buvo sulaikytas dėl susidūrimo su Irano žvejybos laivu, tačiau britų laiške JT Saugumo Tarybai sakoma, kad „tam nėra įrodymų“.

„Net jei tai ir būtų įvykę, laivo buvimo vieta Omano teritoriniuose vandenyse reiškia kad Iranui nebūtų buvę leista perimti „Stena Impero“, – teigiama laiške.

JK jaunesnysis gynybos ministras Tobias Ellwoodas (Tobijas Elvudas) sakė, kad Londonas svarsto kelias galimybes.

Iždo kancleris Philipas Hammondas (Filipas Hamondas), paklaustas, ar JK galėtų paskelbti Iranui naujų sankcijų ar įšaldyti Teherano turtą, BBC televizijai sakė: „Jau turime ištisą virtinę sankcijų Iranui, ypač finansinių sankcijų, tad neaišku, ar yra dalykų, kurių nedelsdami galime imtis, tačiau, žinoma, svarstome visas galimybes.“

Užsienio reikalų sekretorius Jeremy Huntas (Džeremis Hantas) nurodė, kad pirmadienį parlamentui bus suteikta naujausia informacija apie incidentą.

Antradienį J. Huntas arba buvęs Londono meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) bus patvirtintas naujuoju valdančiosios Konservatorių partijos lyderiu ir trečiadienį perims šias pareigas ir premjero postą iš Th. May.

J. Huntas aptarė tanklaivio užėmimą su kolegomis 

J. Huntas sekmadienį aptarė su Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maasu (Heiku Masu) ir Prancūzijos diplomatijos vadovu Jeanu-Yves'u Le Drianu (Žanu Ivu Le Drianu) tanklaivio, plaukiojančio su JK vėliava, užėmimą Persijos įlankoje, pranešė jo biuras.

„Abu ministrai sutiko su užsienio reikalų sekretoriumi, kad laisvas laivų judėjimas per Hormūzo sąsiaurį vengiant bet kokios įmanomos eskalacijos yra svarbiausias Europos šalių prioritetas“, – nurodė J. Hunto biuras pranešime.

„Jie sutarė palaikyti glaudų ryšį ir dirbti drauge, kad to pasiektų“, – priduriama jame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
..tai ka??geriau yra ISIS islamistu teroristu puldinejimai?

geriau

geriau portretas
atsauk brexita kol dar norit islaikyt monarchus nes bus pervelu ....

Anonimas

Anonimas portretas
Ot tai sujudo britu teroristai...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių