Quantcast

Th. May prieš ES viršūnių susitikimą bando gelbėti „Brexit“ planą

  • Teksto dydis:

Britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) parašys Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui apie planą atidėti „Brexit“ po kovo 29-osios, sakė jos atstovas, pripažinęs, kad aklavietė parlamente pasiekė krizės lygį.

Laiškas bus išsiųstas prieš Th. May išvykstant į ketvirtadienį Briuselyje vyksiantį viršūnių susitikimą, kuriame ji jau yra pažadėjusi siekti galimai ilgo „Brexit“ atidėjimo.

Th. May tikėjosi prieš susitikimą įtikinti parlamentarus paremti Jungtinės Karalystės „skyrybų“ su Europos Sąjunga susitarimą, kurį ji pasiekė su bloku, bet jos planą surengti naują balsavimą blokavo Bendruomenių Rūmų pirmininkas.

Susierzinę Europos lyderiai dabar reikalauja Londono aiškiai jiems pasakyti, ko jis nori, ir perspėja, kad vis tiek išlieka rizika Britanijai po 10 dienų be sutarties iškristi iš bloko, kuriam ji priklausė 46 metus.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį perspėjo, kad bet koks „Brexit“ derybų pratęsimas blokui turėtų „politinę ir ekonominę kainą“.

Ilgas pratęsimas... turėtų būti susietas su kažkokia naujove, nauju elementu ar nauju politiniu procesu.

„Ilgas pratęsimas... turėtų būti susietas su kažkokia naujove, nauju elementu ar nauju politiniu procesu“, – žurnalistams sakė M. Barnier ir paragino Th. May užsitikrinti britų parlamento paramą bet kokiam prašymui.

„Kaip galime užtikrinti, kad galimo pratęsimo pabaigoje nebūsime grįžę į tą pačią situaciją kaip šiandien?“ – klausė jis.

Th. May laiškas D. Tuskui turi ateiti trečiadienį, sakė jos atstovas. Pranešama, kad ministrė pirmininkė siekia atidėjimo vieniems metams. Trečiadienį jos taip pat laukia klausimai parlamente.

Tačiau britų ambasadorius Prahoje Nickas Archeris (Nikas Arčeris) antradienį sakė, kad Londonas taip pat nelabai nori ilgo pratęsimo, nes gegužės mėnesį bloke turi vykti Europos Parlamento rinkimai.

„Vyriausybė nenori... vėl dalyvauti Europos rinkimuose, nenori kaip nors artintis prie daugiamečių finansinių gairių“, – sakė jis čekų naujienų agentūrai ČTK, turėdamas omenyje sunkias ir ilgas derybas dėl ES biudžeto.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių