Quantcast

Prieš svarbų balsavimą Th. May mėgina paveikti maištaujančius parlamentarus

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį dar griežčiau įspėjo prieš „Brexit“ susitarimą su Europos Sąjunga ketinančius balsuoti įstatymų leidėjus, kad neįgyvendinus pažado išvesti šalį iš Bendrijos, tai sukeltų katastrofiškų pasekmių šalies demokratijai.

Antradienį šalies parlamentas turi balsuoti dėl Th. May ir ES lyderių patvirtinto išstojimo sutarties projekto, parengto po pusantrų metų trukusių sunkių derybų. Svarbaus balsavimo išvakarėse premjerė pasakė kalbą keramikos fabrike vidurio Anglijos Stoko mieste, kurio gyventojai palaiko „Brexit“.

Th. May, kuriai prognozuojamas triuškinamas pralaimėjimas per balsavimą Bendruomenių Rūmuose, pasinaudojo paskutine galimybe užsitikrinti didesnį palaikymą. „Brexit“ remiančius įstatymų leidėjus ji įspėjo, kad balsuodami prieš susitarimo projektą jie gali sužlugdyti visą procesą, o tolesnės narystės Bendrijoje šalininkams priminė jų demokratinę atsakomybę.     

„Mūsų visų pareiga įgyvendinti referendumo rezultatus“, – sakė ministrė pirmininkė. 

„Prašau parlamentarų pagalvoti apie jų veiksmų pasekmes Britanijos žmonių tikėjimui mūsų demokratija“, – sakė Th. May ir klausė, kokia būtų reakcija, jei 2016 metų birželį vykusiame referendume būtų nugalėjusi tolesnės narystės Bendrijoje stovykla, o parlamentas mėgintų išvesti šalį iš ES.

Th. May taip pat ketina vėliau kreiptis į parlamentą ir išdėstyti Briuselio garantijas opiais susitarimo klausimais, nors, panašu, premjerė nepristatys jokių priemonių, galinčių turėti teisinę galią. 

Už pasitraukimą iš ES pasisakantys parlamentarai būgštauja, kad dėl susitarimo projekte numatytos vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop), kuria siekiama išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, Britanija gali neribotam laikui likti ES muitų sąjungoje.

Balsavimas dėl pasitikėjimo

Britanija iš ES turi išstoti kovo 29 dieną, bet iki to laiko likus mažiau nei 11 savaičių dar galutinai nepatvirtino savo išstojimo sąlygų.

Th. May susitarimo projekte numatytas metų ir devynių mėnesių pereinamasis periodas, kol bus deramasi dėl būsimų santykių su bloku, bet šioms sąlygoms nepritaria nei „Brexit“ šalininkai, nei priešininkai.

Ministrė pirmininkė yra sakiusi, kad atmetus susitarimą Britanija atsidurtų „nežinomuose vandenyse“ ir iškiltų „iškritimo“ iš ES be sutarties ar net „Brexit“ proceso nutraukimo pavojus.

Opozicinė Leiboristų partija, kuri teikia pirmenybę pasilikimui nuolatinėje muitų sąjungoje su ES, užsiminė, kad sieks balsavimo dėl nepasitikėjimo vyriausybe, jei parlamentarai atmes išstojimo susitarimo projektą.

Kaip sekmadienį pranešė laikraštis „The Observer“, leiboristų parlamentarams buvo pasakyta, kad toks pasiūlymas gali būti pateiktas antradienį „per kelias valandas“ po to, o balsavimas dėl nepasitikėjimo įvyktų trečiadienį.

Jei vyriausybė pralaimės balsavimą dėl pasitikėjimo, prasidės 14 dienų periodas, per kurį partijos galės siekti alternatyvios darbo daugumos parlamente.

Jei tai padaryti nepavyks, bus sušaukti visuotiniai rinkimai.

„Savo pasirinktu laiku pateiksime pasiūlymą (pareikšti) nepasitikėjimą vyriausybe, bet tai bus (padaryta) greitai“, – sekmadienį transliuotojui BBC sakė leiboristų lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas).

J. Corbynas pripažino, jog jei jo partija gautų valdžią, parlamentui tikriausiai reikėtų atidėti „Brexit“ po kovo 29-osios, kad būtų galima iš naujo derėtis dėl išstojimo susitarimo.

„Labai britiškas perversmas“

Parlamentarai, manantys, kad pagal dabartinį susitarimą Britanija lieka arba pernelyg arti, arba pernelyg toli nuo ES, trečiadienį sudavė dar vieną smūgį vyriausybei ir nubalsavo už nutarimą, kad tuo atveju, jeigu „Brexit“ sutartis kitą savaitę būtų atmesta Vestminsterio, ministrų kabinetas turėtų per tris dienas paskelbti, kokių žingsnių bus toliau imtasi.

Laikraštis „The Sunday Times“ pranešė, jog grupė įtakingų įvairioms partijoms priklausančių „maištininkų“ dabar rengia planą pakeisti Bendruomenių Rūmų taisykles, kad galėtų ignoruoti vyriausybės veiksmus, jei susitarimas žlugs.

Pagal „labai britišku perversmu“ vadinamą planą Th. May prarastų parlamento darbo kontrolę, kuri atitektų parlamentarams. Tokiu atveju iškiltų pavojus jos galioms valdyti, rašė laikraštis.

Straipsnyje sakoma, kad Dauningo gatvė yra „itin susirūpinusi“ dėl tokios galimybės, su kuria parlamentarai paskui galėtų atidėti „Brexit“ nauju įstatymu.

Konservatorių parlamentaras Nickas Bolesas (Nikas Boulsas), kuris pritaria Norvegijos stiliaus santykiams su bloku, reiškiantiems Britanijos susiejimą su ES bendrąja rinka, BBC radijui sakė, kad ketina paskelbti įstatymo projektą dėl galimybių parlamentarams parengti „kompromisinį“ „Brexit“ susitarimą.

Pagal „2-ąjį pasitraukimo iš Europos Sąjungos įstatymo projektą“ parlamento Ryšių komitetas imtųsi svarbaus vaidmens, jei parlamentas atmes ministrės pirmininkės išstojimo susitarimo projektą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių