Quantcast

Televizinė B.Obamos diplomatija

Vašingtone įsigali naujas požiūris ir nauji veikimo būdai. JAV prezidentas Barackas Obama vakar paskelbė istorinį tiesioginį kreipimąsi per televiziją į Irano liaudį, ragindamas išspręsti skirtumus ir pradėti "garbingą bendravimą" su Teheranu.

"Norėčiau kalbėti tiesiogiai Irano Islamo Respublikos liaudžiai ir lyderiams. Mes siekiame naujos pradžios pažado", – sakė B.Obama, kurio taikus tonas buvo aiškus kontrastas griežtai jo pirmtako George'oW.Busho pozicijai.

Skelbdamas vieną ryžtingiausių užsienio politikos pareiškimų per savo kol kas trumpą laiką prezidento poste, B.Obama sakė, kad Vašingtonas yra įsipareigojęs siekti konstruktyvių ryšių su Iranu ir kad Teheranas galėtų užimti savo teisėtą vietą pasaulyje, jei atsisakytų teroro ir pasirinktų taiką.

Kad pabrėžtų B.Obamos iniciatyvos rimtumą, Baltieji rūmai išplatino vaizdajuostę su persiškais subtitrais ir paskelbė ją savo interneto svetainėje per iraniečių Nauruzą – pavasario pradžios šventę.

"Beveik tris dešimtmečius mūsų šalių santykiai buvo įtempti, – sakė prezidentas. – Tačiau per šias šventes mums primenama apie bendrą žmogiškumą, kuris mus sieja."

Šios dvi šalys diplomatinių ryšių neturėjo nuo 1980-ųjų. Jungtinės Valstijos konfliktuoja su Iranu dėl jo branduolinės programos, kurios tikslas, kaip teigia Vašingtonas, yra branduolinių ginklų gamyba. Teheranas tvirtina, kad šios programos tikslai yra vien taiki elektros energijos gamyba.

Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado patarėjas pasveikino B.Obamos Teheranui ištiestą alyvos šakelę, bet paragino jį savo žodžius paremti konkrečiais veiksmais, kad būtų ištaisytos praeities klaidos. O ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana išreiškė viltį, kad JAV vadovo kreipimasis į Iraną žymi naują skyrių tarptautinių santykių su Teheranu srityje.


Šiame straipsnyje: Barackas ObamaIranasobama

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių