Quantcast

Teismas atmetė B. Johnsonui iškeltą bylą dėl melo

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos Aukštasis Teismas penktadienį atmetė bylą, kurioje Borisas Johnsonas – favoritu laikomas pretendentas į britų premjerus, galintis pakeisti šiame poste Theresą May (Terezą Mei) – sąmoningai melavus per 2016 metų kampaniją prieš referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės Europos Sąjungoje.

Tokia nutartimi panaikintos formalios kliūtys valdžios siekiančiam B. Johnsonui, jo advokatams įtikinus Londono teismą, kad bylinėjimosi procesas buvo „politiškai motyvuotas ir pradėtas nepagrįstai“.

Jie paprašė Aukštojo Teismo anuliuoti praėjusį mėnesį vienos teisėjos priimtą sprendimą pašaukti B. Johnsoną į teismą dėl numanomo netinkamo elgesio dirbant valstybės poste, teigdami, kad toks nutarimas priimtas „padarius teisės klaidą“.

„Panaikiname apygardos teisėjos sprendimą išsiųsti šaukimus“ B. Johnsonui, per penktadienį vykusį posėdį, kuriame nedalyvavo B. Johnsonas, sakė teisėjas Michaelas Supperstone (Maiklas Saperstounas) – vienas iš dviejų Aukštojo Teismo teisėjų, nagrinėjusių šią bylą.

Verslininko Marcuso Ballo (Markuso Bolo) iniciatyva iškelta byla buvo susijusi su B. Johnsono teiginiu, kad Britanija kas savaitę siunčia ES 350 mln. svarų (400 mln. eurų).

Nors tai yra JK bendras įnašas, iš tikrųjų ši suma yra daug mažesnė, nes grynoji mokėjimų suma sumažėja dėl ES biudžeto korekcijos, taip pat išmokų Britanijos viešajam sektoriui.

Oficialioji kampanija už išstojimą iš bloko skelbė šį skaičių ant savo išvykų autobuso prieš 2016 metų referendumą, o B. Johnsonas ir kiti „Brexit“ šalininkai agituodami nuolat juo rėmėsi.

29 metų M. Ballas, surinkęs daugiau nei 300 tūkst. svarų (338 tūkst. eurų) per interneto kampaniją už bylos iškėlimą, prieš teismo posėdį pareiškė žurnalistams, kad tiki tos iniciatyvos „esme“.

Gegužės 29 dieną rašytinį sprendimą paskelbusi apygardos teisėja Margot Coleman (Margot Koulman) sutiko, kad yra pagrindo pašaukti politiką į teismą.

Tačiau B. Johnsono advokatas Adrianas Darbishire'as (Eidrianas Darbišeras) penktadienį paprašė Aukštojo Teismo atmesti bylą, nes ji esą buvo politinio pobūdžio.

„Vienintelė racionali išvada, kurią galima padaryti, yra tai, kad byla yra politiškai motyvuota ir todėl nepagrįstai iškelta“, – teigė teisininkas.

Dviejų teisėjų kolegija sutiko su jo argumentais.

„Teismas priėjo išvadą, kad mus įtikino ponas Darbishire'as“, – nurodė teisėja Anne Rafferty (Ana Raferti).

„Juo naikinamas šaukimas“, – pridūrė ji, skelbdama nutarimą.

B. Johnsonas pirmadienį pradėjo savo kampaniją dėl Konservatorių partijos lyderio posto, kuriame šiuo metu dirba Th. May.

Penktadienį ji traukiasi iš šių pareigų, todėl formaliai prasideda jos įpėdinio paieška. Siekį varžytis dėl dėl partijos pirmininko posto patvirtino 11 konservatorių politikų, įskaitant B. Johnsoną. Th. May vadovaus vyriausybei kol bus išrinktas naujasis lyderis – tai veikiausiai įvyks liepos pabaigoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių