Quantcast

Teisių grupė: Rusijoje įkalintam disidentui siūlyta kovoti Ukrainoje, šis atsisakė

  • Teksto dydis:

Rusijos teisių gynėjas Olegas Orlovas, įkalintas už Kremliaus karo Ukrainoje kritiką, sulaukė iš institucijų pasiūlymo kautis rusų pajėgų pusėje, bet jį atmetė, penktadienį pranešė garsi teisių gynimo grupė.

Šiam įtakingam veikėjui iš Nobelio premija įvertintos organizacijos „Memorial“ praėjusį mėnesį buvo skirta daugiau kaip dvejų metų kalėjimo bausmė, Kremliui griežtinant susidorojimą su kitaminčiais.

70-metis O. Orlovas kovo 11 dieną buvo perkeltas iš vieno sulaikymo centro į kitą ir „beveik iš karto jam buvo pasiūlyta pasirašyti sutartį dėl dalyvavimo specialiojoje karinėje operacijoje“, socialiniame tinkle nurodė teisių gynimo grupė „Memorial“, pavartojusi Maskvos terminą karui Ukrainoje įvardyti.

„Tas pats kontraktas buvo pasiūlytas visiems naujai atvykusiems kaliniams“, – sakė „Memorial“.

„Orlovas, žinoma, parašė, kad nesutinka“, – pridūrė grupė.

Šis teisių gynėjas veteranas buvo apkaltintas diskreditavęs Rusijos kariuomenę Prancūzijos internetiniam leidiniui „Mediapart“ parašytoje skiltyje.

9-o dešimtmečio pabaigoje įsteigta organizacija „Memorial“, saugodama komunistinių represijų aukų atminimą ir vykdydama kampanijas prieš teisių pažeidimus, tapo vienu svarbiausių Rusijos pilietinės visuomenės ramsčių.

Rusijos valdžios institucijos šią organizaciją oficialiai išformavo 2021 metų pabaigoje, Kremliui didinant spaudimą pilietinei visuomenei ir nepriklausomai žiniasklaidai.

Kad sustiprintų Ukrainoje kovojančias reguliariąsias pajėgas, kariuomenė gausiai verbuoja į savo gretas kalinius iš Rusijos įkalinimo įstaigų.

Pranešama, kad nuteistieji buvo naudojami kaip patrankų mėsa, be kita ko, Rytų Ukrainos karštajame taške Bachmute.

Tarptautiniai ekspertai teigė, kad kai kuriais atvejais kaliniai buvo verbuojami kovoti Ukrainoje grasinant ar bauginant.


Šiame straipsnyje: Olegas Orlovasįkalintassiūlė kovoti Ukrainojeatsisakėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių