Quantcast

Teisėsaugos akiratyje atsidūrė garsioji „Nike“

Kenijos lengvaatlečiai – vieni geriausių pasaulyje, skinantys pergales tarptautinėse varžybose. Nenuostabu, kad sporto reikmenis gaminančios bendrovės iš viso pasaulio negaili milijonų, papirkinėdamos Kenijos sporto federacijas, kad tik šios naudotų jų produkciją. Vis dėlto viskas turi savo ribas.

Įspūdinga suma

Kenijos teisėsaugos akiratyje atsidūrė amerikiečių sporto reikmenų gamybos milžinė "Nike".

Skandalas kilo po to, kai buvęs Kenijos lengvosios atletikos federacijos darbuotojas paviešino elektroninius laiškus ir bankų sąskaitų išklotines, kuriose, pasak jo, akivaizdžiai matyti korupciniai ryšiai tarp "Nike" ir šių federacijų.

"Nike" pervedė 500 tūkst. JAV dolerių į federacijos sąskaitą, o tie pinigai po kelių dienų dingo kaip į vandenį.

Oficialiai šie pinigai buvo skirti sportui Kenijoje remti ir populiarinti, tačiau sportininkai tą 0,5 mln. dolerių matė kaip savo ausis.

"Nike" tvirtino, kad nieko neleistino nepadarė, esą tai tikrai buvo parama Kenijos atletams, o kas pasisavino pinigus – ne kompanijos reikalas. Ir ji atmetė kaltinimus, kad tai kyšiai, kuriuos įmonė sąmoningai mokėjo sporto funkcionieriams.

Skandalu nesusidomėjo ir amerikiečių teisėsauga. Pasak JAV diplomatų Kenijoje, jie neturi duomenų, kad "Nike" būtų pažeidusi kokius nors JAV ar tarptautinius įstatymus.

Vis dėlto Kenijos pareigūnams ši dingusi suma pinigų sukėlė įtarimų. Todėl jie inicijavo tyrimą, o kol jis vyks – suspendavo iš viso trijų šalies lengvosios atletikos federacijų veiklą.

Atsivėrė tylos siena

Tyrėjams, tiesa, gana keblu tirti "Nike" bylą, mat amerikiečių kompanija pareiškė, kad neketina aiškintis.

"Mums tikrai labai įdomu, kodėl tokios milžiniškos sumos skiriamos būtent federacijoms, o ne tiesiogiai sportininkams. Į šį klausimą gali atsakyti tik "Nike", – teigė vienas su byla susijęs šaltinis Kenijos teisėsaugos struktūrose.

Johnas Githongo, su korupcija Kenijoje kovojantis aktyvistas, pažymėjo, kad į skandalą privalo sureaguoti Jungtinės Valstijos.

Tik Amerikos teisėsauga, anot jo, gali priversti "Nike" bendradarbiauti su Kenijos teisėsauga.

"Nike" kompanija oficialiai remia Kenijos atletus jau du dešimtmečius. Ypač didelis dėmesys skiriamas šios Afrikos šalies lengvaatlečiams, kurie pasaulio rungtynėse šluoja medalius ir gerina rekordus.

Pasak nutekintų dokumentų, per 20 metų iš "Nike" šalies sporto federacijos susižėrė milijonus JAV dolerių dėkingumo mokesčių. T.y. mainais į įspūdingas sumas federacijos įsipareigodavo atletus aprengti ir apauti "Nike" produkcija.

Bet ne visos kompanijos taiko tokią strategiją.

 


Šiame straipsnyje: NikereklamaKenijasportas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių