Quantcast

TATENA: Ukraina ir Rusija suinteresuotos užtikrinti branduolinės jėgainės saugumą

Kyjivas ir Maskva parodė „ženklus, kad yra suinteresuoti“ sukurti saugumo zoną aplink didžiausią Europoje atominę elektrinę Ukrainoje, kuriai gresia apšaudymai nuo tada, kai Rusija įsiveržė į kaimyninę šalį, pirmadienį pranešė Tarptautinės atominės energijos agentūra (TATENA).

Apšaudymai aplink Rusijos kontroliuojamą Zaporižios atominę elektrinę pietų Ukrainoje padidino būgštavimus dėl branduolinės nelaimės.

TATENA, kurios du ekspertai dirba elektrinėje po šio mėnesio pradžioje vykdytos palaikymo ir pagalbos misijos, paragino nutraukti kovas aplink šį objektą.

„Mums čia tikrai reikia, kad Ukraina ir Rusija susitartų dėl labai paprasto principo nepulti ar neapšaudyti elektrinės“, – žurnalistams sakė TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis).

„Iš esmės tai įsipareigojimas, kad jokiais kariniais veiksmais nebus taikomasi į elektrinę ar jos teritoriją,... kas galėtų turėti įtakos normaliam jos veikimui. To mes ir tikimės“, – teigė R. Grossi.

Jis pridūrė, kad Kyjivas ir Maskva „bendradarbiauja“ su agentūra spręsdami šią problemą ir užduoda „daug klausimų“.

„Mačiau ženklų, kad jie suinteresuoti šiuo susitarimu“, – sakė R. Grossi, prasidėjus eiliniam Vienoje įsikūrusios agentūros 35 narių Valdytojų tarybos posėdžiui.

Kyjivas primygtinai reikalauja, kad Rusijos pajėgos pasitrauktų iš elektrinės, tačiau R. Grossi sakė, kad „sritys, susijusios su didesne demilitarizacija ar karių judėjimu, nepriklauso mano įgaliojimams“.

Šią savaitę TATENA Valdytojų tarybos posėdyje turėtų būti priimta rezoliucija, raginanti Rusiją „nedelsiant nutraukti“ visus veiksmus prieš Zaporižios elektrinę ir „bet kurį kitą“ branduolinį objektą Ukrainoje, kad „kompetentingos institucijos“ atgautų visišką kontrolę, sakė keli diplomatai naujienų agentūrai AFP.

Ukraina sekmadienį pranešė, kad buvo išjungtas šeštasis ir paskutinis Zaporižios elektrinės reaktorius.

R. Grossi teigė, kad padėtis kol kas yra „stabili“, tačiau perspėjo, kad ilgalaikėje perspektyvoje ji bus „netvari“, jei apšaudymai tęsis.

Tiek Kyjivas, tiek Maskva dėl apšaudymo kaltina vienas kitą.

Anot Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono (Emaniuelio Makrono) biuro, sekmadienį jis telefonu paprašė Rusijos vadovo Vladimiro Putino išgabenti iš elektrinės rusišką sunkiąją ir lengvąją ginkluotę.

V. Putinas sakė, kad Rusijos specialistai elektrinėje imasi veiksmų užtikrinti jos saugumą, ir pareiškė, kad Maskva yra pasirengusi tęsti darbą su TATENA, kad susitartų dėl „nepolitizuotų“ objekto problemų sprendimų, teigia Kremlius.


Šiame straipsnyje: Rafaelis Grossikaras UkrainojeTATENAZaporižios atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių