Quantcast

TATENA inspektoriai išvyko į Rusijos užimtą Ukrainos atominę elektrinę

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) inspektorių komanda vyksta į Rusijos pajėgų užimtą Zaporižios atominę elektrinę pietryčių Ukrainoje, trečiadienį pranešė ši Jungtinių Tautų institucija.

„Pagaliau išvykstame po šešių mėnesių... pastangų. TATENA vyksta į Zaporižios atominę elektrinę“, – agentūros vadovas Rafaelis Grossi (Rafaelis Grosis) sakė žurnalistams Kyjive prieš išvažiuodamas.

„Puikiai suvokiu šio momento aktualumą, bet esame pasiruošę. TATENA pasiruošusi. Vėl pranešime po šios misijos. Praleisime ten kelias dienas“, – pridūrė jis.

R. Grossi sakė, jog tikisi Ukrainoje įsteigti nuolatinę misiją, kuri stebėtų didžiausią Europos branduolinę jėgainę.

„Šios operacijos yra labai sudėtingos. Vykstame į karo zoną. Vykstame į okupuotą teritoriją. Ir tam reikia aiškių garantijų ne tik iš rusų, bet ir iš Ukrainos“, – sakė TATENA vadovas.

„Mums pavyko tai užsitikrinti. ... Taigi, dabar judame pirmyn“, – pridūrė jis.

Didžiausia Europoje atominė jėgainė buvo užimta Rusijos pajėgų kovą, Maskvos invazijos Ukrainoje pirmosiomis savaitėmis.

Ukraina kaltino Rusiją laikant tame komplekse karius, šaudmenis ir karines mašinas.

Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą dėl Zaporižios AE komplekso ir jo apylinkių apšaudymų, didinančių nuogąstavimus visame pasaulyje dėl galimo incidento.

Praėjusią savaitę dėl gaisro šalimais esančios šiluminės elektrinės pelenų sąvartų aikštelėje Zaporižios jėgainė buvo atjungta nuo Ukrainos elektros tinklo, todėl regione nutrūko elektros energijos tiekimas. Tai sustiprino nuogąstavimus, kad gali įvykti dar viena branduolinė katastrofa, panaši į 1986 metais įvykusią tragediją Černobylyje.

1986 metais Ukrainos šiaurėje esančioje Černobylio atominėje elektrinėje įvyko iki šiol didžiausia branduolinė katastrofa, sprogus vienam iš jos reaktorių ir atmosferoje pasklidus didžiuliam kiekiui radioaktyvių teršalų.

Ukraina iš pradžių nuogąstavo, kad TATENA vizitas Zaporižios AE legitimuos Rusijos pajėgų buvimą tame komplekse, bet galiausiai pritarė tokios misijos idėjai.

Vis dėlto Kyjivas reikalavo, kad inspektoriai į Zaporižia vyktų per Ukrainos pajėgų kontroliuojamą teritoriją.

Antradienį susitikęs su R. Grossi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė esąs „labai dėkingas“ už šį vizitą ir perspėjo, kad padėtis aplink jėgainę yra „itin grėsminga“.

Ukrainos energetikos ministras Hermanas Haluščenka sakė, kad Kyjivas siekia tarptautinės pagalbos tai teritorijai demilitarizuoti.

„Manome, kad ši misija turėtų būti labai svarbus žingsnis siekiant, kad iki metų pabaigos Ukrainos vyriausybė susigrąžintų [elektrinės] kontrolę“, – sakė jis naujienų agentūrai AP.

„Turime informacijos, kad dabar rusai bando paslėpti savo karinį buvimą, todėl jie (inspektoriai) turėtų visa tai patikrinti“, – pridūrė H. Haluščenka.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeZapori=ios AEinspektoriaiTATENAvizitas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių