Quantcast

Tarp JAV ir Rusijos įvyko kalinių mainai: krepšininkė B. Griner iškeista į ginklų prekeivį

Amerikiečių moterų krepšinio žvaigždė Brittney Griner (Britni Grainer) yra „saugi“ ir grįžta namo į Jungtines Valstijas po to, kai buvo išlaisvinta iš Rusijos kalėjimo ir iškeista į liūdnai pagarsėjusį rusų prekeivį ginklais Viktorą Butą, ketvirtadienį pranešė abi šalys.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ankstų rytą kreipėsi į tautą, kad praneštų apie pasiekimą, ir pasakė, kad vos prieš kelias akimirkas kalbėjosi su B. Griner.

„Ji saugi. Ji yra lėktuve. Ji pakeliui namo“, – sakė J. Bidenas ir pridūrė, kad ji turėtų grįžti į Jungtines Valstijas per artimiausią parą.

Olimpinių žaidynių legenda ir LGBT atstovė pastarosiomis savaitėmis buvo laikoma atokioje įkalinimo kolonijoje. Vasario mėnesį ji buvo suimta Maskvos oro uoste, o rugpjūčio mėnesį jai buvo skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė už tai, kad turėjo kapsulių elektroninėms cigaretėms su kanapių aliejumi.

J. Bidenas sakė, kad jai reikės laiko atsigauti po „beprasmės traumos“, patirtos Rusijos įkalinimo kolonijoje IK-2, esančioje Javaso mieste centriniame Mordovijos regione.

Pranešęs, kad B. Griner buvo „geros nuotaikos“, J. Bidenas sakė, kad ji nusipelnė „erdvės, privatumo ir laiko su savo artimaisiais, kad galėtų atsigauti ir pasveikti po neteisėto sulaikymo“.

Šalia J. Bideno buvo B. Griner žmona Cherelle Griner (Šerel Grainer), taip pat viceprezidentė Kamala Harris (Kamala Haris) ir valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas).

Ji saugi. Ji yra lėktuve. Ji pakeliui namo.

„Tiesiog stoviu čia, apimta emocijų“, – sakė Ch. Griner, pavadindama žmonos įkalinimą „viena tamsiausių savo gyvenimo akimirkų“.

„Šeima yra pilna“

Maskva patvirtino, kad iškeitė B. Griner į V. Butą, kuris Jungtinėse Valstijose atlieka 25-erių metų laisvės atėmimo bausmę.

„2022 metų gruodžio 8 dieną Abu Dabio oro uoste sėkmingai užbaigtas Rusijos piliečio Viktoro Buto keitimas į JAV pilietę Brittney Griner“, – sakoma Rusijos užsienių reikalų ministerijos pranešime.

Pasak J. Bideno, Jungtiniai Arabų Emyratai prisidėjo prie B. Griner išlaisvinimo. Ji tranzitu kirto šalį pakeliui į Jungtines Valstijas.

Nepaisant pakilios nuotaikos, J. Bidenas taip pat pripažino, kad Jungtinėms Valstijoms dar nepavyko išlaisvinti Paulo Whelano (Polo Vilano), 2018 metų gruodį Rusijoje suimto į pensiją išėjusio jūrų pėstininko, kaltinamo šnipinėjimu.

„Šiandien mano šeima yra pilna, tačiau, kaip visi žinote, yra daugybė kitų šeimų, kurios tokios nėra“, – sakė Ch. Griner, atkreipdama dėmesį į P. Whelano situaciją.

„Mums dar nepavyko užtikrinti Paulo paleidimo“, – sakė J. Bidenas. Tačiau „mes nepasiduodame, niekada nepasiduosime“, patikino jis.

Ketvirtadienį vienas JAV pareigūnas kalbėjosi su P. Whelanu ir informavo jį apie B. Griner išlaisvinimą apsikeičiant kaliniais, sakė aukšto rango J. Bideno administracijos pareigūnas.

Tas pareigūnas „šiandien ilgai kalbėjosi su Paulu iš kalėjimo ir aptarė šiandienos naujienas“, žurnalistams sakė J. Bideno administracijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

„Mirties pirklys“

Iki sulaikymo dukart olimpinio krepšinio aukso laimėtoja ir moterų NBA čempionė „Phoenix Mercury“ komandos narė B. Griner buvo atvykusi į Rusiją ne sezono metu žaisti už profesionalią Jekaterinburgo komandą.

Ji pripažino kaltę dėl kaltinimų, tačiau neigė ketinusi pažeisti įstatymus ar vartoti Rusijoje draudžiamą medžiagą.

B. Griner liudijo, kad turėjo JAV gydytojo leidimą vartoti medicinines kanapes daugybės traumų sukeltam skausmui malšinti ir kad niekada jai atliktas narkotikų testas nebuvo teigiamas.

Rusijoje nėra legalizuotas kanapių vartojimas medicininiais tikslais.

Maskva teigė, kad ilgą laiką derėjosi su Vašingtonu dėl V. Buto paleidimo ir kad iš pradžių JAV atsisakė leistis į dialogą dėl jo į įtraukimo į bet kokius mainus.

„Nepaisant to, Rusijos Federacija ir toliau aktyviai dirbo, kad išgelbėtų mūsų tautietį. Rusijos pilietis grąžintas į tėvynę“, – teigė Gynybos ministerija.

2012-aisiais V. Butas buvo nuteistas 25-eriems metams kalėti Jungtinėse Valstijose po to, kai buvo apkaltintas ginklų pardavimu sukilėliams kai kuriuose kruviniausiuose pasaulio konfliktuose.

V. Butas dėl ginklų pardavimo karo draskomoms Angolai ir Liberijai buvo pramintas „mirties pirkliu“. V. Buto gyvenimo istorija įkvėpė sukurti 2005 metų filmą „Karo dievas“ (Lord of War). Šioje juostoje kontrabandininko vaidmenį atliko Holivudo aktorius Nicolas Cage'as (Nikolas Keidžas).


Šiame straipsnyje: RusijaJAVBrittney Griner

NAUJAUSI KOMENTARAI

ginklai

ginklai portretas
Ginklai, juk daug valstybiu prekiauja ginklais, amerika pimoi vietoje, antra rusija ir viskas ,lega liai.

va taip

va taip portretas
O juk JAV teismas neįrodė, kad jis prekiavo ginklais.

senis

senis portretas
putinui reikia specialysto kuris ūbagu šalį aprūpintu dabartiniais ginklais ,nes tik rusija gali jais kariaut , o ukraina atsimušinėt nurašytais trantais.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių