Quantcast

Tarp ES ir JAV atsinaujina „jautienos karas“

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga penktadienį perspėjo, jog jos santykius su Jungtinėmis Valstijomis gerokai pagadins Vašingtono sprendimas atnaujinti kovą prieš ES draudimą importuoti amerikietiškos jautienos, gautos iš galvijų, kuriems buvo duodama augimo hormonų.

JAV ketvirtadienį paskatino ilgalaikio konflikto eskalaciją ir užklupo Briuselį iš pasalų, likus vos keturioms savaitėms iki Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos kadencijos pabaigos.

Vašingtonas pareiškė grįšiantis prie 1998 metais Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) priimto sprendimo, jog ES draudimas importuoti amerikietišką jautieną pažeidžia jos įsipareigojimus PPO ir nėra paremtas moksliniais įrodymais.

„ES pilnai laikėsi“ 2009 metais pasiekto kompromisinio susitarimo „tiek jo raidės, tiek ir dvasios“, išplatintame pranešime sakė Europos Komisija.

„Šio susitarimo nutraukimas ir galimas muitų taikymas ES eksportui į JAV neabejotinai taps žingsniu atgal ES ir JAV prekybos santykiuose“, – mano Komisija.

Tačiau ES, pasak jos vykdomosios institucijos, ir „ir toliau laikysis“ 2009 metų paliaubų, kurios leido Europai importuoti hormonais neapdorotos amerikietiškos jautienos, ir tikisi, kad nesutarimus pavyks išspręsti.

ES „yra pasirengusi išklausyti visus JAV administracijos nuogąstavimus, kuriuos ji norėtų iškelti“, teigiama Komisijos pareiškime.

Toks Amerikos sprendimas buvo priimtas praėjus kelioms savaitėms po to, kai po Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), pasisakančio prieš tarptautines sutartis, išrinkimo Amerikos prezidentu žlugo ambicingos dvišalės prekybos derybos.

Europos pareigūnai manė, kad nesutarimai bus galutinai išspręsti ir pamiršti pasirašius Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės sutartį, dėl kurios derėtasi nuo 2013 metų. Tačiau šioms deryboms dabar sustojus, Vašingtonas teigia atnaujinti kovą, kad draudimas būtų panaikintas.

Hormonais apdorota jautiena yra jautrus klausimas Europoje, esantis viena iš priežasčių, kodėl Europoje planuota TTIP sutartis susilaukė tokio didelio pasipriešinimo.

Savo ruožtu ES sako, kad galiojančios draudimo importuoti hormonais apdorotą amerikietišką jautieną niekada nebuvo derybų su JAV dalis.

 


Šiame straipsnyje: ESJAVjautienos karasPPO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
vatnikai prabudo kacapai jus ne eu.

vartotojas

vartotojas portretas
mums is vis nereikia jokiu prekiu is amerikos, nei mesos prifarsiruotos visokiais brudais, pradedant, nuo to kuo seriami galvijai ir serimo visokiais preparatais, taip pat visokiu darzoviu su GMO, tegu patys nuodijasi ir mutuoja tie jankiai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių