Quantcast

Talibanas prašo JAV nutraukti kvalifikuotų darbuotojų išvežimą iš Afganistano

Talibano atstovas  Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turėtų nutraukti kvalifikuotų afganistaniečių evakavimą ir perspėjo Vakarų pajėgas nepratęsti transportavimo iš šalies termino po rugpjūčio 31 dienos.

Europos valstybės sako, kad nespės išskraidinti pavojuje atsidūrusių afganistaniečių iki rugpjūčio galo, todėl Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) iš visų pusių yra raginamas pratęsti evakuacijos terminą.

JAV vadovaujamos karinės pajėgos suaktyvino operacijas, kad iš Kabulo išskraidintų tūkstančius žmonių, Talibanui įspėjus, kad neleis JAV pratęsti visiško pasitraukimo termino.

Tačiau antradienį Z. Mujahidas pakartojo ankstesnį Talibano perspėjimą nepratęsti evakavimo iš šalies termino po rugpjūčio 31 dienos.

Griežtosios linijos islamistų grupuotė nurodė, kad amerikiečiai iš Afganistano išveža „afganistaniečių ekspertus“, įskaitant inžinierius.

„Mes prašome jų nutraukti šį procesą“, – per spaudos konferenciją Kabule pareiškė Z. Mujahidas.

Talibano atstovas taip pat paragino Afganistano vyriausybėje dirbančias moteris likti namuose, kol saugumo padėtis šalyje pagerės.

Prezidentas J. Bidenas pažadėjo laikytis numatyto pasitraukimo termino, tačiau patiria vis didesnį spaudimą išsiderėti daugiau laiko žmonių evakavimui.

Vokietija antradienį pareiškė, kad Vakarų sąjungininkės iki numatyto termino neįstengs iš Kabulo išgabenti visų afganistaniečių, kuriems reikia apsaugos.

„Net jeigu (evakuacija) vyks iki rugpjūčio 31 dienos ar net keliomis dienomis ilgiau, neužteks [laiko] išskraidinti visus tuos, kuriuos mes arba Jungtinės Valstijos nori“, – televizijai „Bild TV“ sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

Anksčiau Prancūzija pareiškė, kad turės nutraukti evakavimą iš Kabulo oro uosto ketvirtadienį, jeigu JAV laikysis numatyto termino. Ispanija taip pat sakė negalėsianti išgelbėti visų afganistaniečių, dirbusių Ispanijos misijose.

Tuo metu Didžioji Britanija pažadėjo, kad vėliau antradienį vyksiančiame Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikime sieks šio termino pratęsimo.

„Jie nepriims moterų“

Po to, kai prieš devynias dienas Talibanas užgrobė valdžią Afganistane, iš šalies per Kabulo oro uostą pabėgo maždaug 50 tūkst. užsieniečių ir afganistaniečių, skelbia JAV vyriausybė. 

Dauguma afganistaniečių baiminasi, kad islamistai vėl įves brutalų šariato režimą, panašų į gyvavusį per jų ankstesnį valdymą 1996–2001 metais, arba keršys už bendradarbiavimą su JAV palaikoma vyriausybe pastaruosius du dešimtmečius.

Talibanas, kuris du dešimtmečius trukusį karą baigė stulbinamai greitai sutriuškinęs vyriausybės pajėgas, viešai pakančiai žiūri į vykdomą evakuaciją.

Talibai savo žaibišką pergalę iškovojo J. Bidenui iš Afganistano išvedus beveik visus amerikiečių karius – tai buvo numatyta buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) ir judėjimo anksčiau pasiektame susitarime.

Tačiau po Kabulo žlugimo J. Bidenas buvo priverstas sugrąžinti tūkstančius karių žmonių evakuacijai užtikrinti.

Tuo metu laikraštis „The Washington Post“ antradienį pranešė, kad CŽV vadovas Williamas Burnsas (Viljamas Bernsas) surengė slaptą susitikimą Kabule su vienu iš Talibano įkūrėjų mula Abdul Ghani Baradaru (Abdul Ganiu Baradaru). Šio susitikimo detalės neskelbiamos. Nei CŽV, nei Talibanas šios informacijos nepatvirtino.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Nereikia prašyti,reikia nutraukti skrydžius,juk dabar savo šalies šeimininkas yra Talibanas ir viskas.

JAV NEPRALEIS PROGOS...

JAV NEPRALEIS PROGOS... portretas
JAV banditai gėdingai pralaimėjo karą Afganistane. Bet...nepraleis progos susiurbti bent kvalifikuotus darbuotojus. Taip jie po antro pasaulinio karo išsivežė ir priglaudė visus Vokietijos nacius, kurie kūrė dujų kameras, baigė kurti atominę bombą, kurias (dvi) panaudojo prieš Japonijos gyventojus.

Morgana

Morgana portretas
Tokius snukius pamačius ir aš bėgčiau. Tiurbanuoti pabaisos
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių