Quantcast

Talibanas pareikalavo, kad universitetuose studijuojančios moterys dėvėtų nikabus

  • Teksto dydis:

Afganistane moterys, lankančios privačius universitetus, privalės dėvėti abają ir nikabą, dengiantį didžiąją veido dalį, o pamokose studentai privalės būti atskirti pagal lytį arba auditorijos bent jau turės būti padalytos užuolaida, paskelbė Talibanas.

Didelės apimties švietimo institucijoms skirtame dokumente Talibanas taip pat nurodė, kad studentes turėtų mokyti tik moterys, tačiau jei tai neįmanoma, tada joms galėtų dėstyti geros reputacijos „vyresnio amžiaus vyrai“.

Dekretas taikomas privačioms kolegijoms ir universitetams, kurių skaičius išaugo, kai 2001 metais baigėsi pirmasis Talibano valdymo etapas.

Valdant Talibanui, mergaitės ir moterys dažniausiai negalėjo lankyti mokyklų dėl tos pačios lyties klasių reikalavimo, taip pat reikalavimo, kad moteris iš namų išeitų tik lydima vyriškos lyties giminaičio.

Šeštadienį išleistose naujose taisyklėse nebuvo reikalavimo moterims dėvėti visą kūną uždengiančias burkas, tačiau nikabas visgi dengia didžiąją veido dalį, išskyrus akis.

Pastaraisiais metais burkos ir nikabai iš esmės išnyko iš Kabulo gatvių, nors mažesniuose miestuose šie drabužiai buvo dažniau pastebimi.

Afganistane pirmadienį duris turėtų atverti privatūs universitetai.

„Universitetai privalo pasamdyti mokytojas moteris, atsižvelgdami į savo galimybes“, – sakoma paskelbtame dekrete, kuriame priduriama, kad vyrai ir moterys turi naudoti atskirus įėjimus ir išėjimus.

Jei nėra galimybės pasamdyti mokytojų moterų, universitetai „turėtų stengtis pasamdyti mokytojus vyrus, pasižyminčius gera reputacija“.

Merginos ir mergaitės ne tik turės mokytis atskirai, bet jų pamokos taip pat turės baigtis penkiomis minutėmis anksčiau nei vyrų, kad moterys spėtų pereiti į laukimo kambarius, kur turės palaukti, kol iš pastato išeis vyrai.

„Praktiškai tai yra sudėtingi reikalavimai – mes neturime pakankamai dėstytojų moterų ar klasių, kad galėtume atskirti merginas“, – teigė vienas universiteto profesorius, paprašęs neskelbti jo pavardės.

„Tačiau tai, kad jie leidžia mergaitėms ir moterims lankyti mokyklas ir universitetus, yra didelis teigiamas žingsnis“, – pažymėjo jis naujienų agentūrai AFP.

Per pastaruosius 20 metų, kol Talibanas buvo nušalintas nuo valdžios, Afganistane stojimo į universitetus rodikliai smarkiai išaugo, ypač tarp moterų.

Iki Talibanui praėjusį mėnesį įžengus į sostinę Kabulą, moterys mokėsi kartu su vyrais ir galėjo lankyti seminarus, kuriuose dalyvavo dėstytojai vyrai.

Visgi pastaraisiais metais prieš švietimo centrus buvo organizuota daugybė mirtinų išpuolių, sukėlusių paniką, nors Talibanas neigė buvęs jų organizatorius. Atsakomybę už dalį išpuolių prisiėmė vietos „Islamo valstybės“ kovotojai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nustebęs

Nustebęs portretas
Kažin ko taip prisiknisa vakarai ir jų propagandistai prie talibų matyt kad negarbingai išspyrė amerikonus saudo arabijoje moterys teisių visai neturi bet visi tyli kaip į kelnes pridėje mat juodojo aukso vamzdžio kraniukas yra saudo arabijoje kažin kiek dar pudrins mums smegenis

Anonimas

Anonimas portretas
Man patinka talibų reikalavimai. Ir pas mus taip reikėtų.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių