Quantcast

Taivanas padėkojo JAV įstatymų leidėjams už iniciatyvą pervadinti faktinę ambasadą

Taivano užsienio reikalų ministerija penktadienį padėkojo keturiems JAV įstatymų leidėjams, pateikusiems oficialų siūlymą pervadinti salos faktinę ambasadą Vašingtone „Taivano atstovybe“, pranešė valstybinė naujienų agentūra CNA.

Naujienų agentūra „Reuters“ anksčiau pranešė, kad grupė JAV įstatymų leidėjų, atstovaujančių abiem pagrindinėms partijoms, pateikė tokio paties pobūdžio siūlymus Senate ir Atstovų rūmuose, kad prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracija būtų įpareigota apsvarstyti galimybę pervadinti įstaigą, kuri dabar vadinasi Taipėjaus ekonomikos ir kultūros atstovybe (TECRO).

Pateiktuose siūlymuose raginama TECRO pervadinti „Taivano atstovybe“.

Komentuodama šį pranešimą Taivano URM atstovė Joanne Ou (Džoan U) penktadienį sakė, kad ministerija padėkojo JAV Kongresui už abiejų partijų paramą salai ir dvišalių ryšių stiprinimą.

Ministerija stebės, kaip šis klausimas toliau nagrinėjamas, ir toliau bendradarbiaus su JAV administracija ir Kongresu, kad sustiprintų dvišalę partnerystę, pridūrė J. Ou.

Pranešimas apie JAV įstatymų leidėjų siūlymą neabejotinai sukels įniršį Pekinui, nes pavadinimo pakeitimą Kinija interpretuotų kaip užuominą, jog Vašingtonas laiko Taivaną nepriklausoma valstybe.

Kinija laiko demokratinį autonominį Taivaną savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pernai lapkritį Pekinas oficialiai pažemino diplomatinio atstovavimo lygį su Lietuva iki reikalų patikėtinių, Vilniui leidus įsikurti Taivaniečių atstovybei. Šalyse, kurios nepalaiko su Taivanu diplomatinių santykių, tokie biurai paprastai vadinasi Taibėjaus atstovybėmis.

Diplomatiniam konfliktui vystantis Lietuvos verslininkai pranešė patyrę įvairių prekybos su Kinija apribojimų. Šalies politikai juos pavadino nepaskelbtomis sankcijomis.

Kaip nurodoma „Reuters“ pranešime, respublikonai senatorius Marco Rubio (Marko Rubijas) ir demokratas Bobas Menendezas (Bobas Menendesas), Senato užsienio ryšių komiteto pirmininkas, pateikė siūlymą dėl taivaniečių atstovybės Kongreso aukštiesiems rūmams. Tuo metu respublikonas įstatymų leidėjas Johnas Curtisas (Džonas Kertisas) ir jo kolega demokratas Chrisas Pappasas (Krisas Papasas) pateikė atitinkamą siūlymą Atstovų Rūmams.

Anot B. Menendezo, šie siūlymai atitinka JAV santykių su Taivanu įstatymą, kuriuo Vašingtono ryšiai su sala grindžiami nuo 1979 metų, kai Jungtinės Valstijos oficialiai pripažino komunistinę Kinijos Liaudies Respubliką ir nutraukė oficialius diplomatinius santykius su Taibėjumi.


Šiame straipsnyje: TaivanasJAVTaivano atstovybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

laikas suteikti kaliningradui statusą

laikas suteikti kaliningradui statusą portretas
kaliningradskaja narodnaja respublika

Cirkas tesiasi ...........

Cirkas tesiasi ........... portretas
.... dar uiguru atstovybe sukurs nežinodami kur ta tautelė randasi

o

o portretas
??? ar bidons patvirtins nes tuo paciu prapuls jo draugyste su china?===
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių