Quantcast

T. May rengiasi tapti „Brexit“ ministre pirmininke

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) trečiadienį atsistatydina, o Theresa May (Teresa Mei) rengiasi užimti jo vietą po šoką visame pasaulyje sukėlusio referendumo, per kurį britai nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos (ES).

D. Cameronas trečiadienį paskutinį kartą dalyvaus premjero klausimų ir atsakymų sesijoje parlamente, o vėliau Bakingamo rūmuose susitiks su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II) ir oficialiai informuos ją apie savo atsistatydinimą.

Tuomet monarchė įpareigos Th. May, naująją parlamento daugumos lyderę, suformuoti naują vyriausybę ir ministrė pirmininkė padarys pareiškimą prie savo naujosios rezidencijos Dauningo gatvėje.

Europos lyderiai prašė vyriausybės greitai susiderėti dėl būsimų santykių su ES, bet T. May užsiminė, kad nepasiduos spaudimui strimgalviais pulti inicijuoti oficialią „Brexit“ procedūrą.

59 metų T. May, kuri tampa antra Britanijos ministre pirmininke moterimi po Margaret Thatcher (Margaret Tečer), taip pat turi bandyti užglaistyti nesutarimus Konservatorių partijos viduje ir spręsti galimo ekonominio nuosmukio problemą.

Tarp kitų jai tenkančių didžiulių iššūkių yra sutrukdymas proeuropietiškai Škotijai siekti nepriklausomybės su tikslu pasilikti ES ir naujų pasaulinių prekybinių bei diplomatinių aljansų formavimas rengiantis ateičiai po „Brexit“.

T. May drauge su D.Cameronu agitavo už Britanijos pasilikimą 28 valstybių Bendrijoje ir jai taip pat teks įtikinti „Brexit“ šalininkus, kad ji, kaip žadėjo, įgyvendins birželio 23-iosios referendumo sprendimą išstoti.

Po šešerių metų darbo ministro pirmininko poste D. Cameronas apie savo planus atsistatydinti paskelbė kitą dieną po referendumo – tuojau po to, kai paaiškėjo, kad jo pastangos įtikinti britus balsuoti už tolesnę narystę Bendrijoje buvo nesėkmingos.

Jis bus prisimenamas pirmiausia dėl to, kad išvis pasiūlė šį referendumą, o paskui dramatiškai jį pralaimėjo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lukaa

Lukaa portretas
Belieka pasveikinti . Geras pasirinkimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių